Pannbiff med himla god gräddsås
Förra veckan hade jag pannbiff. Gjorde efter köttbulle-receptet och det blev toppen. Gjorde dessutom en ny variant av gräddsås som jag såg på nyhetsmorgon när vi var hemma, som var riktigt god. Nu använder man kanske inte anjovis så ofta. Hade bara anjoviskryddad sillfilé ombord och det gick bra det med, det som blev kvar från burken åt de sedan upp.
Idag bakade jag cookies som blev väldigt goda. Recept kommer. Slängde även ihop en rulltårta. Alltid bra när man behöver något snabbt. Igår fick det bli bondkakor, hade gjort degen kvällen innan, och banankaka på bananer som började bli övermogna.
Pannbiff med himla god gräddsås
4 portioner
500 g köttfärs
1 liten gul lök
0.6 dl mjölk
0.3 dl grädde
0.3 dl soda/kolsyrat vatten
1 ägg
0.6 dl ströbröd
Ca 6 g Salt
Svartpeppar
1 msk kalvfond
1 msk kikkoman soja
Smör att steka i
Hacka löken. Bryn löken i smör en stund, låt svalna. Blanda ihop allting utom ströbrödet. Rör till sist i ströbrödet. Provstek en klick om du vill smaka av. Forma till biffar och stek i smör.
Himla god gräddsås
1 gul lök, hackad
1 anjovis
Smör till stekning
3 dl kalvbuljong
3 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
1 tsk ättika
2 tsk strösocker
Ev salt
Snabbredning eller mjöl utblandat i vatten
Fräs lök och anjovis i smör. Slå på buljongen och koka tills hälften av vätskan är borta. Sila över i en ny kastrull och slå på grädde. Låt koka ihop en stund. Tillsätt och smaka av med soja, ättika och socker. Tillsätt ev lite kalvfond och salt. Red till önskad konsistens.
Servera pannbiffarna och gräddsåsen med kokt potatis, lingonsylt, inlagd gurka och lite grönsaker.