En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Wokade nudlar med grönsaker

Publicerad 2016-08-31 16:20:00 i Tillbehör, Vegetariskt,

Idag körde jag vegetariskt. En väldigt enkel rätt, som man kan göra ändå enklare genom färdig blandning av frysta grönsaker och en färdig woksås. Dock är ju färska grönsaker så mycket godare. Denna tid på året är ju så härlig, det finns så mycket att skörda för alla som odlar och butikerna fyller upp med fina svenska grönsaker.
 
Den här rätten innehåller inte direkt någon protein. Som en enkel lunch eller om man nu kanske äter enklare på kvällen, så räcker det ändå. Jo visst finns det de som behöver mer protein än andra, men som en enkel rätt någon gång ibland tycker jag det funkar. Och vill man ha protein så kan man helt enkelt ha det till. Antingen i eller äta till. Stekt kyckling eller lax penslad med teriyakisås vore nog inte så dumt. Som vegetariskt alternativ kan man ha i Quorn eller tofu, fick quorn hos ett par vänner och det var nästan som kyckling. Bönor, eller baljväxter över lag innehåller protein så det kan man ha i eller äta en bönsallad på sidan. Sojabönor är ett väldigt bra alternativ att röra i. Som ni ser är detta bara ett ihop kok direkt från mitt huvud så att kalla det recept är väl kanske att ta i, men de var det jag hade i idag.
 
Har nu äntligen tagit tag att byta vårt kanalpaket. Det är så mycket kanaler man betalar för man inte tittar på dem. Mycket konstigt. Och vi som knappt är hemma, och är vi hemma så kollar vi knappt på tv. TV4 är nästan det ända vi kollar på, eller någon film. Nu har vi bytt till Telias kanalpaket Cmore film och serier, och så ingår SVT, TV4 och de grundkanalerna. Blir perfekt till oss tror jag.
 
Wokade nudlar med grönsaker
 
4 portioner äggnudlar
Valfria grönsaker tex.
Vitkål
Zucchini
Lök
Morot
Fänkål
Broccoli
Blomkål
Sockerärtor
Champinjoner
Vitlök
Chili
Listan kan göras lång.
Färsk eller malen ingefära
Kikkoman soja
Sweet chilisås
Farinsocker
Vatten
Maizena
(Finns nog många andra såser och smaksättningar man kan ha i)
Eller färdig woksås
 
Skär de grönsaker du vill ha i lagom bitar, inte för små, då blir de snabbt tillagade och lätt mjuka, gott med lite tuggmotstånd. Koka nudlarna enlig förpackningen. Fräs grönsakerna i olja i en wok eller stekpanna på ganska hög värme. Pudra över lite ingefära och farinsocker. Grönsakerna ska bli glansiga och börja bli lite mjuka, men man vill behålla dem krispiga. Jag blandade ihop en sås på soja, sweet chilisås och vatten, ungefär lika mycket av varje tror jag. Häll såsen över grönsakerna och låt puttra en kort stund. Rör ut lite maizena i vatten och rör i grönsakerna. Häll i nudlarna och låt de puttra en stund med det andra. Smaka av med soja och sweet chili. Att servera lite cashewnötter till skulle nog vara väldigt gott, eller röra i mot slutet. Servera gärna med lite extra sweet chilisås.
 

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela