En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Goda skurna biskvier på snabbt sätt

Publicerad 2016-09-07 16:26:00 i Bakning,

Nu ska jag dela med mig detta fantastiska recept. Seg botten, en god smörkräm som till och med jag gillar. Behöver jag ens säga att det går åt mycket? Lika många som jag ställer fram går lika snabbt åt. Jag pratar om biskvier, skurna biskvier. Biskvier bakat på en plåt som sedan skärs upp, samma goda smak med mycket mindre arbete = man kan hinna med och göra det till dessa biskvi-älskande männen.
 
Jag gjorde dubbel sats. Tyckte det var lite väl mycket smörkräm så nästa gång jag gör dubbel sats blir det bara 1.5 sats av smörkrämen. Jag skriver ändå ner hela receptet ifall någon vill ha mycket smörkräm i. Man kan också göra denna som en stor rund biskvi och servera som till exempel en tårta, dvs bred ut mandelsmeten till en rund kaka och forma smörkrämen lite "toppigt/runt" som på en vanlig biskvi. Kanske går då smörkrämen åt. Annars finns andra användningsområden till smörkräm, eller helt enkelt dra ner lite på mängden. Ja man kan ju göra botten 1.5 sats och smörkrämen 1 sats så bör det bli bra. Nog tjatat om detta, ni förstår vad jag är ute efter... Såklart glömde jag räkna antal bitar. Tårtan ska räcka till 8-10 bitar. Jag fick ut ganska många små  mumsbitar så säg 20-26 stycken vilt gissat. 
 
Nu är vi tillbaka i Montrose och väntar på nytt jobb, som vi förhoppningsvis ska få ett snart. Jag har beställt lite proviant som kommer imorgon. Fick bli lite rester till lunch idag då jag hade en del jag behövde bli av med. Lika bra att servera det så slipper jag riskera att slänga något.
 
Skurna biskvier på snabbt sätt
 
Botten
275 g mandelmassa
1 äggvita
 
Smörkräm
100g mörk choklad
250 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
3-4 tsk vaniljsocker
2 äggulor
 
Garnering
150 g mörk choklad
0.5 tsk neutral olja tex rapsolja använder jag
 
Riv mandelmassan grovt. Blanda den med äggvitan, jag brukar vispa till en ganska slät smet. Bred (enklast) eller tryck ut (med lätt mjölade händer) smeten på ett bakplåtspapper, ganska tunt. Ca 20 cm i diameter om du vill ha den rund, annars får du med ögonmåttet göra en rektangel/fyrkant i liknande storlek. Grädda botten mitt i ugnen på 175 grader i ca 17-19 minuter. Den ska bli fin i färgen. Låt svalna en stund på plåten innan du sedan vänder upp den på nytt bakplåtspapper eller fat. Ovansidan ska vara ner. Låt svalna helt. (annars smälter smörkrämen)
 
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller micro, låt svalna. Ställ in i kylen en stund och rör då och då så svalnar det fortare. Vispa smör, äggulor, florsocker och vaniljsocker till en fluffig smet med elvisp. Vänd ner chokladen, går bra att vispa i den försiktigt.
 
Bred fyllningen över kakan, antingen slätt eller toppigt så jämnt som möjligt. Låt stelna i kylen minst 30 minuter. Smält chokladen och oljan till garneringen i vattenbad, låt svalna lite. Häll/bred på chokladen över biskvin och låt stelna i kylen. Skär sedan upp i lagom stora bitar eller servera som en tårta. Ett tips när man skär upp bitar är att torka av kniven ibland så blir det mindre kladdigt. Att låta den stå framme en kort stund gjorde det lite enklare tyckte jag också.
 
Kladdig smet
 
Färdiggräddad
 

Kommentarer

Postat av: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

Publicerad 2016-09-07 18:45:54

gud va gott

Svar: De var det verkligen, en väldigt bra lösning om man inte har tid eller lust att pilla med biskvier en och en.
Madeleine

Postat av: Evelina Lindberg

Publicerad 2016-09-07 22:48:08

Det ser så gott ut!
Det kommer vara en nöjd pojkvän här hemma imorgon när dessa ställs fram :)

Svar: Vad roligt. Ja det kommer han garanterat bli :)
Madeleine

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela