Farmors paj (ost, bacon och tomat)
En god och krämig paj som jag hade till lunch i veckan. Fick receptet av farmor för länge sedan och brukar göra den då och då. Blir väldigt god smak av bacon, lök och timjan.
Farmors paj (ost, bacon och tomat)
4 portioner
Pajbotten
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning
240 g bacon, strimlad
1-2 lökar, hackade
0.5-1 msk torkad timjan
2-3 dl riven ost
3-4 skivade tomater
Salt och peppar
Äggstanning
1 msk potatismjöl
2 dl grädde
0.5 dl mjölk
4 ägg
Arbeta ihop degen till pajbotten, antingen förhand eller i en matberedare. Degen ska inte jobbas för länge, bara få ihop den till en fin degklump. Tryck ut degen i en ugnssäker form. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Ställ kallt, ca 30 min i kylen (eller 10-15 min i frysen om du inte har tid att vänta.)
Strimla baconen och hacka löken. Fräs tillsammans tills löken mjuknar och baconen fått lite färg. Krydda med timjan, peppar och lite salt. Ställ åt sidan. Skiva tomaterna.
Förgrädda pajbotten på 225 grader i ca 10 minuter. Rör ut potatismjölet med mjölken och vispa sedan ner ägg och grädde. Tänk på att potatismjölet sjunker när det får stå så vispa upp ordentligt innan äggstanningen hälls i formen.
Lägg baconen i pajbotten, strö på ost och lägg sedan i de skivade tomaterna. Vispa upp äggstanningen och häll jämnt över hela pajen. Grädda på 200 grader i ca 30-40 minuter. Kolla lätt med en gaffel om äggstanningen ha stannat, de ska fortfarande vara krämig. Låt stå någon minut innan ni äter den. Servera med en god grönsallad och kanske någon kall sås.