Banoffee pie
Igår skulle jag lägga mig tidigt. Är så trött på dagarna. Fassnade framför en film, Man on fire, som först inte verkade så bra men den blev ju spännande och man ville veta vad som hände, 23.30 slutade den, phuu.
Denna dessert har länge vart bortglömd av någon konstig anledning. Brorsans tjej hade gjort den så när vi var hem till dem och grillade hamburgare fick vi den, Andreas har kommit på att det är en ny favorit. Den är ju inte alls komplicerad och perfekt om man har bananer som börjar bli dåliga. Det finns till och med färdigkokt kondenserad mjölk, som då heter karamelliserad mjölk (tror jag). Det går bra att byta ut den kondenserade mjölken mot karamelliserad mjölk. Detta receptet ger en stor paj, men kan enkelt halveras om man ska göra till färre portioner.
Banoffee pie
10-12 portioner
Kexbotten
400 g digestivekex
175 g smör
Fyllning
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
Ca 3 st bananer
4 dl vispgrädde
Börja med botten. Lägg kexen i en mixer och mixa sönder dem. Smält smöret och mixa ner i kexen. Tryck ut blandningen i botten och en bit upp på kanterna i en ugnssäker form. Jag använde en form med fasta kanter. Grädda kexbotten i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Ta bort etiketterna på burkarna. Lägg ner dem i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker, och lite till. Koka upp och låt sedan koka under lock i ca 2.5 timme. Burkarna kan kokas allt mellan 2-3 h, ju längre desto fastare. Viktigt är att de hela tiden är täckta med vatten. Plocka försiktigt upp burkarna och låt dem svalna. Rör runt lite i burken innan de sedan breds på pajbotten. Ställ in i kylen och låt det bli helt kallt. Vispa grädden. Skiva bananerna och fördela på kolan, bred på grädde. Toppa gärna med något som tex hackade nötter/mandel, Daim eller vad det nu kan vara. Servera och njut av en härlig paj.
