En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Vegetarisk kikärtsgryta med chipotle

Publicerad 2016-10-11 09:42:52 i Allmänt, Vegetariskt,

God morgon
Vaknar tidigt varje morgon och ligger och kollar på nyhetsmorgon, rätt skönt faktiskt. Mörkt och kallt ute gör det extra skönt att ligga kvar i sängen och kolla på TV på morgonen. 
 
Igår kom jag igång med med ett av mina syprojekt, en shoppingkasse. Än går det bra. Ska bara sy på handtag och sy ihop inner och yttertyget. Den blev större än jag tänkte men det gör inget. Kan ju sy lite olika storlekar. Har tänkt sy nya gardiner till köket men måste värma upp mig och symaskinen först med lite enklare projekt.
 
Igår gjorde vi enklaste zucchinisoppan till lunch. fräste på lite lök, i med zucchini. På med lite vatten, grädde och grönsaksbuljong. Lät det koka ihop och mixade sedan alltihop. Till kvällen bled det vegetarisk chiligryta med kikärtor och chipotle. Tillsammans med sallad, guacamole, creme fraiche och nachochips blev det supergott. Testa vettja. Chipotlen gjorde jag för några dagar sedan. Man kan också använda färdig om man hellre vill det. Stod att det var till 4 portioner men jag skulle gissa på att det räcker till 6, kanske 8 personer. Både kikärtor och quinoa innehåller massa nyttigheter och protein.
 
Vegetarisk chiligryta med chipotle
6 portioner
 
Chipotlesås
2 torkade chipotlepeppar
2 dl blötläggningsvatten
5 klyftor vitlök
2 färska tomater
2 msk soja
1 tsk rökt paprikapulver
2 msk socker
1 msk tomatpuré
2 msk vinäger
Salt och peppar
 
Gryta
2 gula vitlökar
1-2 stjälkar selleri
Rapsolja
500 g kikärtor
33 cl öl
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl quinoa
1 paprika
1 bunt salladslök
 
Tillbehör
Sallad
Guacamole
Creme fraiche
tortilla/nachochips
 
Chipotlesås: Blötlägg chipotlen i minst 30 minuter. Skär tomat och vitlök i grova bitar, lägg i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser inklusive chipotlen. Mixa tills allt är helt slätt, tillsätt ev lite av blötläggningsvattnet tills det blir en lagom konsistens. Lite som ketchup, kanske aningen lösare. Smaka av med salt och peppar. Ska den inte användas direkt kan den hällas upp på burk och förvaras i kylen.
 
Gryta: Hacka lök och selleri smått. Hetta upp olja i en rymlig gryta. Stek lök och selleri tills det fått fin färg. Häll av och skölj kikärtorna. Tillsätt kikärtor och chipotlesåsen till grytan och låt steka i 2 minuter. Tillsätt quinoa, öl och grönsaksbuljong. Ha i lite salt och peppar. Rör runt och låt koka i ca 15 min eller tills quinoan är klar. Smaka av med salt och peppar. Vi ville ha lite mer hetta så hade i lite stark chilisås. Hacka salladslök och paprika. Vänd ner i grytan precis innan servering.
 
När jag gör guacamole mosar jag avokado med gaffel, räknar 1 avokado till 2 personer. Tillsätt lite pressad vitlök, salt och peppar. Blanda ihop med en gaffel och ha eventuellt i en klick creme fraiche för lite lösare konsistens (och för att dryga ut lite, blir nästan lite snålt annars)
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Gunsan

Publicerad 2017-01-05 10:42:36

Låter gott :)
Men är kikärtorna "råa" eller från en tetrapak?
Kul blogg!

Svar: Tack :)De ska vara kokta, dvs från konservburk eller tetra. Går självklart att förkoka torkade kikärtor också.
Madeleine

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela