Krämig linspaj
Då var det onsdag igen och vegetarisk lunch. Tiden går snabbt. En god och krämig paj jag definitivt ska göra hemma. Linser är enligt mig väldigt goda och innehåller mycket protein. Ett bra alternativ om man vill äta mindre kött. Att någon gång ibland äta vegetariskt bara bra, man ska bara "ta steget". Finns mycket god vegetarisk mat som inte är så "konstig".
Krämig linspaj
4-5 portioner
Botten:
3 dl vetemjöl (som gärna kan bytas ut mot något grövre. Jag tog 1 dl rågmjöl och resten vetemjöl)
100 g smör
2 msk creme fraiche
1 krm salt
Fyllning:
1.5 dl okokta linser + 1 tsk salt
1 röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
0.5 chili eller efter smak
Olja, antingen från de soltorkade tomaterna eller flaska
Ca 20 svarta oliver
6 st soltorkade tomater
1 dl creme fraiche
75 g fetaost
Lite hackad basilika.
125 g mozarella
1 dl riven stark ost
Börja med pajskalet. Jobba snabbt ihop allt i en matberedare eller förhand. Tryck ut i en pajform. Nagga botten och kanterna och låt sedan vila i kylen minst 30 min. Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 10 min när fyllningen börjar bli klar.
Koka upp 4-5 dl vatten med salt. Tillsätt linserna och koka ca 10 min. De ska vara mjuka. Häll i en sil när de är klara. Hacka lök, chili och vitlök. Fräs i olja i en stekpanna tills det mjuknar. Hacka under tiden paprikan och låt den fräsa med, men inte så den blir helt mjuk. Klipp de soltorkade tomaterna i små bitar och skiva oliverna. Dra stekpannan från plattan och blanda ner tomaterna, oliverna, linser, creme fraiche, smulad fetaost och lite hackad basilika. Smaka av med salt och peppar, ev mer chili. Häll fyllningen i den förgräddade formen. Skiva mozzarellan och fördela över, strö över den rivna osten. Grädda i 200 grader i ca 40 min eller tills fyllningen verkar fastare och osten fått fin färg. Servera med en grönsallad.
