Petit choux - branddeg
Dessa bollar kan man variera på ganska många sätt. Man kan fylla dem med söta ingredienser, vaniljkräm, grädde, glass, bär, mousse mm, det mesta. Man kan även fylla dem till förrätt, olika röror, skinkröra, räkröra, laxröra, ostkräm mm. De kan användas som förrätt, drinktilltugg, dessert, dessertbord om man vill ha flera olika så desserter. De kan göras stora eller små.
Petit choux
10-12 stora eller ca 24 små
75 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 normal stora ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp smör och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från plattan. Tillsätt mjölet, lite i taget under kraftig omrörning, gärna med en trägaffel. Ställ kastrullen på svag värme under omrörning, försök att typ vända runt degklumpen. När den håller ihop fint och släpper kanterna är den klar. Låt svalna en stund så degen blir mer ljummen. Rör i ett ägg i taget och rör kraftigt. Är äggen förstora finns risk att degen blir för lös.
Spritsa ut petit chouxer i den form och storlek som önskas. Man kan nog räkna med att de blir ungefär dubbel storlek. Man kan spritsa:
Bollar som är lite toppiga = petit choux
Små runda bollar= profiteroller
Små lite böjda längder= bananbakelser
Raka korvar = eclairer
Stora kransar
Grädda de mindre i ca 20 min och kransar 30-35 min, sänk ugnsvärmen till 180 grader sista 10 min för kransarna. Viktigt är att inte öppna luckan de första 15 min, då sjunker de ihop. Helst ska den inte öppnas för ens de är klara. De är lätta, fluffiga och har fin färg när de är klara. Låt svalna på plåten. Stick ev ett litet hål med en kniv på ett diskret ställe så ångan kan komma ut.
De ska gå bra att frysa. Tina dem i ugnen i 5 min på 200 grader. Låt svalna.
Jag fyllde dem med vaniljkräm som jag blanda med hårt vispad grädde, bär och ringla på nutella. Pudra lite florsocker över alla. Det blev en succé!

Jag brukar spritsa dem i cirklar och jobba upp på höjden.
De blir ca dubbelstorlek efter gräddningen.

Lätta och luftiga.

Här kan man fylla med massa gott.

Provade att göra små bollar där jag spritsa in fyllningen. 
