En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Lammstek med vitlök och örter

Publicerad 2016-05-07 15:32:52 i Kött,

Förra söndagen, 1:a maj firade vår elektriker påsk. Han kommer från Rumänien. De äter bland annat lamm på påsken så det gjorde jag, en lammstek. Har själv svårt för lamm så jag gör det rätt sällan, men det blev bra och de gillade köttet. Min stek hade benet kvar och gör att köttet blir saftigt och smakrikt.

Lammstek i folie med örter och vitlök
6 portioner

1 lammstek ca 1.5 kg
1 ark ugnsfolie
Salt och peppar

Marinad
1 dl olja
Finrivet skal av 1 vältvättad citron
3 vitlöksklyftor, hackade
0,5 msk timjan
0,5 msk rosmarin

Körsbärstomater
Olja
Salt

Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg köttet på foliet (som ska vara tillräckligt stort för att täcka steken) och lägg i en ugnssäker form eller plåt. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och gnid in hela köttet med den. Sätt en termometer mitt i steken på den tjockaste delen, men inte mot benet. Sätt in i ugnen tills termometern visar 40 grader. Öka ugnstemperaturen till 175 grader. Ta bort folien och lägg tillbaka köttet i en form. Lägg körsbärstomaterna i formen på sidan av köttet. Ringla lite olja över tomaterna och salta dem. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och stek till önskad temperatur. Vid 60 grader är köttet mycket rosa, 65 grader rosa och 75 grader genomstekt. Låt steken vila ca 20 minuter under folie innan den sedan skärs upp. Den ökar någon grad madan den vilar.

Servera med det du vill. Jag hade potatisgratäng, balsamvinägersås, tomaterna och sallad.
Denna var ca 68 grader. Den hade fått lega ganska länge, trodde den skulle behöva mer tid i ugnen än vad den gjorde.




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela