Rabarbermarmelad med vanilj och citron
En kväll när jag tog reda på massa rabarber, gjorde bland annat denna marmeladen.
Rabarbermarmelad med vanilj och citron
600 g rabarber
1 vaniljstång eller 2-3 tsk vaniljpulver som tillsätts i slutet
0.5 citron
400-450 g socker (beroende på önskad sötma)
Skal från citronen
Tvätta och skala rabarbern. Skär i tunna skivor. Lägg rabarber, delad vaniljstång och saften från 0.5 citron i en kastrull. Smält på svag värme under lock, ca 15-20 min. Tillsätt sedan socker och rivet citronskal. Låt koka i ca 2-5 min. Jag brukar lägga lite marmelad på en tallrik och in i kyl eller frys för att se konsistensen. Låt koka lite mer om den är rinnig. Häll upp på rena burkar. Jag brukar koka upp vatten och hälla i burkarna innan jag fyller dem. Förvara i kyl.