Krämig rabarberpaj med vaniljvisp
God morgon söndag.
Vi ligger till kaj och inget särskilt är planerat för dagen så det blev frukost kl 10. Jag har känt mig så himla trött så att få sova någon timme extra satt fint. Justia, jag har nog glömt att vi har mönstrat på igen, i onsdags. Hade bestämt mig för att jag skulle vara duktig och blogga när jag var hemma men det gick sådär. På något sätt blir det att jag släpper alla tankar när jag är hemma. Och så har det vart väldigt mycket att göra för att hinna få i ordning på nya trädgårdslandet, flera födelsedagar, två bröllop...ja ni hör, fullt upp.
Vår rabarber har växt och växt. Den levererar så mycket fin rabarber. I år gödslade vi med algomin trädgårdsgödsel enligt spettmetoden, om de är det eller något annat som gör att den växer vet jag inte men den växer. Har hela tiden försökt att hålla efter så nya fina rabarber ska komma, och det har funkat fint. Innan vi åkte plockade jag in massa fina rabarber som jag skivade och la i frysen. Det har blivit rabarberdricka, paj, kakor, kräm och marmelad. Även gett bort en del.
Igår till efterrätt gjorde jag en ny sorts rabarberpaj, en krämig variant som verkade gå hem, och den var god. Gjorde även en enkel vaniljvisp eller vad man ska kalla det. Jag älskar mildas vaniljvisp och har alltid den till pajer, men denna tyckte jag var väldigt god så den får det nog bli hädan efter.
Jag är lite osäker på fyllningen om man skulle behöva lite mer, beror lite på hur stor form kanske. Jag gjorde två, en stor och en liten. Till den stora gjorde jag 2.5 satser på fyllningen och två på pajbotten och tyckte det blev bra. Till den lilla gjorde jag en sats och tyckte nog det kunde ha varit lite mer fyllning. Prova er fram lite beroende på form, min lilla var nog lite för stor för detta receptet. Kanske skulle det vara 3 dl creme fraiche, 3 ägg, 1.5 dl socker och två rågade mått vaniljsocker till fyllningen.
Krämig rabarberpaj
Ca 4-6 portioner
2.5 dl vetemjöl
100 g kallt smör
2 msk strösocker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g mandelmassa (jag tog lite mer)
300-400 g rabarber (så det känns lagom)
2 dl creme fraiche
2 st ägg
1 dl strösocker
1.5 tsk vaniljsocker
Hacka ihop smöret med mjöl och socker förhand eller i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och nagga kanter och botten. Man kan om man vill sätta aluminiumfolie runt kanterna, men jag tyckte kanterna blev bra ändå. Ställ formen i frysen till degen stelnat., ca 10 min. Egentligen ska den stå 30 min i kylen men frysen funkar om man inte orkar vänta. Förgrädda pajbotten på 200 grader i ca 10 minuter. Tag bort folien om du satte dit det.
Undertiden pajbotten är i ugnen förbereds fyllningen. Riv mandelmassan. Skala eventuellt grövre rabarber och skiva, knappt 1 cm tjocka skivor. Vispa ihop creme fraiche, socker, ägg och vaniljsocker. Fördela mandelmassan i botten på pajskalet och rabarbern över. Häll på creme fraiche-blandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Den stora tog nästan 1 h medan den lilla gick snabbare. Den är klar när fyllningen längre inte är flytande, dvs har stannat även om min stora fortfarande var ganska dallrig. När den fick svalna blev den perfekt.

Snabb rårörd vaniljsås/visp
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 msk strösocker
1.5-2.5 tsk vaniljsocker
Vispa grädden tillsammans med strösocker och vaniljsocker, börja med den mindre mängden. Grädden ska vara lättvispad. Rör upp äggulorna och rör ner i grädden under långsam vispning och vispa till önskad konsistens. smaka av med vaniljsocker.
