Risotto
Jag är inget fan av ris men risotto tycker jag är himla gott.
Risotto
4 portioner
3 dl långkornigt ris, tex avorio ris
1 gul lök
1-2 st vitlöksklyfta
Ev chili
Olja
1 dl vitt vin
8-9 dl grönsaksbuljong
1-2 dl färskriven parmesanost
salt och peppar
Hacka lök, vitlök och ev chili. Fräs i olja tills det blir glansigt. Häll i riset och låt det fräsa med på låg värme tills det blir genomskinligt. Häll på vin och låt det koka in. Värm buljongen i en kastrull och häll på hälften först, låt småkoka med lock. Rör då och då. Häll sedan på lite i taget vart efter det kokar in. När riset är nästan helt mjukt är det klart. Det är gott när riset fortfarande har en liten kärna. Rör ner riven parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Det är mitt grundrecept På risotto. Beroende vad du vill ha det till eller kanske bara äta risotto kan du smaksätta den. Kanske svamprisotto? Oftast steker vi på olika grönsaker och rör i eller har på sidan och äter med fisk.
