En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Kvæfjordkake (Verdens beste)

Publicerad 2016-01-11 11:14:08 i Allmänt, Tårtor,

I lördags hade vi en som fyllde år, självklart blir det tårta.  Denna tårta gör man samma dag och är väldigt god. Jag har fått detta receptet från vår norska kapten och det har blivit bra varje gång. Ska man göra denna tårta på det riktiga sättet ska man vispa grädde som man blandar med vaniljkräm och har emellan. Men man kan också göra på detta sätt, med världens godaste chokladkräm. Jag hade chokladkräm, vispad grädde och hallon mellan. Vill man bjuda denna tårta till många kan man enkelt göra dubbelsatts och fördela på två plåtar. Då räcker den till ca 20-25 st skulle jag gissa på. Denna tårta är ungefär som vår svenska pinocchiotårta.

Kvæfjordkake (Verdens beste)
Ca 10-12 portioner
100 g rumsvarmt smör
100 g socker
4 äggulor
2 dl vetemjöl
3 msk mjölk
 
Maräng:
4 äggvitor
2.5 dl strösocker
Hackad eller flagad mandel

Fyllning
Ca 5 dl vaniljkräm
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
 
Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Rör ner en äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker åt gången. Vispa till en styv maräng. Bred ovanpå smeten och strö över mandel. Grädda mitt i ugnen på 160 grader i 30 min. Låt tårtan svalna. Dela botten i två delar och lägg den ena delen på ett fat. Vispa grädden och blanda med vaniljkräm och vaniljsocker. Bred på fyllningen på ena halvan och lägg sedan den andra halvan på. Färdig att avnjutas.

Chokladkräm
3 st äggulor
0.75 dl strösocker
0.75 dl vispgrädde
50 g smör
100 g mjölkchoklad

Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme tills den tjocknar. Rör hela tiden. När den blivit en tjockare kräm, ta bort den från värmen och rör du ner smör och grovt hackad choklad. Låt svalna. Den blir ganska söt så vill man kan man ta 0.5 dl socker istället. Har den fått stå i kylen ett tag och blivit kall kan den bli lite hård/seg. Låt den stå framme innan det är dags att bre på den. Denna chokladkräm är jätte god. Skulle passa bra som fyllning i rulltårtor, alla typer av tårtor och annat, speciellt på marängtårtor.


När min man Andreas fyllde gjorde jag en marängsviss-tårta. Han älskar marängsviss, dock blir det väldigt kladdigt när man har det på fest. Jag gjorde vanlig marängbotten. Bredde på chokladkrämen, la på glass, vispad grädde, chokladsås och bär. Den tårtan var det många som gilla kan jag lova.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela