Fläderblomssaft
Inte riktigt säsong för flädersaft, men det smakade verkligen Underbart. Flädersaft påminner mig så mycket av mormor, där fick vi alltid flädersaft. I söndags morse fick jag för mig att göra flädersaft av de fläderblommor som jag fick av farmor i somras. Han inte ta reda på dem när det var dax men kunde ju bara lägga dem i frysen. Sen har de blivit liggandes till nu. Gjorde en rårörd saft så igår var det dax att sila av. Jag brukar hälla upp i plastflaskor och frysa för att slippa extra konserveringsmedel. Nu hade jag inte så många plastflaskor så fick hälla upp i glasflaskor också. Kokade upp vatten och hällde i flaskorna innan Jag hällde i saften. I detta recept är det citronsyra som förlänger hållbarheten en aningen. socker,änden kan minskas en aningen beroende på smak.
Fläderblomssaft
Ca 2,5 l
30 st fläderblomsklasar
3 st ekologiska citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra
3 st ekologiska citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra
Skaka bort eventuella insekter från klasarna. Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 4 liter. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor. Täck med lock och låt saften stå kallt i 3 dagar. Sila saften i saftduk eller en ren kökshandduk i ett durkslag, låt droppa i ca 15-20 min. Häll upp den på väl rengjorda flaskor.
Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor. Täck med lock och låt saften stå kallt i 3 dagar. Sila saften i saftduk eller en ren kökshandduk i ett durkslag, låt droppa i ca 15-20 min. Häll upp den på väl rengjorda flaskor.