Dansk fläskstek
Dansk fläskstek med knaprig svål, ja de gillar dem. Men det är något jag gör innan ugnen ska göras rent för det finns risk att den blir smutsig. Gör på, ja på engelska heter det något som det inte riktigt finns nån översättning på men det är rimmad skinka med svål, blir riktigt saftigt.
Dansk fläskstek med knaprig svål
6 portioner
1.5-2 kg Skinka eller kotlettrad med svål
2 tsk Salt
2 krm Peppar
1 tsk Malen ingefära
Ev 1 apelsin att pressa över steken och i såsen.
Sätt ugnen på 250 grader. Fyll en plåt eller form som rymmer köttbiten, med vatten och ställ in i ugnen. Skär smala snitt i svålen tills du precis kommer till köttet. Lägg köttbiten med svålen ner i vattnet, all svål ska täckas med vattnet. Låt stå i ca 15 min. Ta ut köttet och torka det torrt. Sänk ugnen till 160 grader. Blanda salt, peppar och ingefära och gnid in köttet, även i snitten. Sätt en termometer i köttets tjockaste del och lägg in köttet på gallret med svålen upp. Ställ en plåt under. Låt stå inne tills köttet blir 75 grader för kotlettrad eller 80 grader för skinkstek. Skär upp köttet i skivor och servera med potatis, brysselkål, rödkål och sås gjord på skyn som förhoppningsvis blir i plåten. Jag brukar inte få så mycket så gör sås på någon bas jag har i frysen. Vanlig gräddsås funkar fint.

