Vaniljkräm
Denna vaniljkrämen är ett recept från Leila Lindholm. Jag tycker den alltid blir bra och god så jag använder mig nästan alltid av detta receptet. Det kan användas till att fylla bullar, tårtor mm.
Går att göra på vaniljsocker som tillsätts i slutet, smaka dig fram. Blir inte lika gott men funkar.
Vaniljkräm
1-2 vaniljstänger
5 dl mjölk, 3% man kan ta en lägre fettprocent också, eller ersätta ca 1-2 dl med grädde.
1,5 dl strösocker
8 äggulor
0,75 dl maizena (behöver man en extra fast vaniljkräm kan man ta 1 dl)
50 g mjukt smör
5 dl mjölk, 3% man kan ta en lägre fettprocent också, eller ersätta ca 1-2 dl med grädde.
1,5 dl strösocker
8 äggulor
0,75 dl maizena (behöver man en extra fast vaniljkräm kan man ta 1 dl)
50 g mjukt smör
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Låt gärna få stå och dra en stund. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Svag värme och kraftig vispning. Passa vaniljkrämen noga så äggulan inte koagulerar, dvs klumpar sig. När vaniljkrämen tjocknat, ta bort från värmen. Häll över i en skål. Rör i smöret och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
