En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Vaniljkräm

Publicerad 2016-03-03 08:52:00 i Bakning, Dessert, Tårtfyllningar,

Denna vaniljkrämen är ett recept från Leila Lindholm. Jag tycker den alltid blir bra och god så jag använder mig nästan alltid av detta receptet. Det kan användas till att fylla bullar, tårtor mm.
 
Går att göra på vaniljsocker som tillsätts i slutet, smaka dig fram. Blir inte lika gott men funkar.
 
Vaniljkräm
 
1-2 vaniljstänger
5 dl mjölk, 3% man kan ta en lägre fettprocent också, eller ersätta ca 1-2 dl med grädde.
1,5 dl strösocker
8 äggulor
0,75 dl maizena (behöver man en extra fast vaniljkräm kan man ta 1 dl)
50 g mjukt smör
 
Dela vaniljstången på längden  och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Låt gärna få stå och dra en stund. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Svag värme och kraftig vispning.  Passa vaniljkrämen noga så äggulan inte koagulerar, dvs klumpar sig. När vaniljkrämen tjocknat, ta bort från värmen. Häll över i en skål. Rör i smöret och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela