Vaniljhjärtan i långpanna
Hur kan jag ha missat denna ljuvliga kaka? Jag tror det doftade i hela båten när jag gräddade den. Jag har tänkt att det vore kul att baka vaniljhjärtan men har inte formarna + att det verkar lite svårt. Nu behöver jag inte baka dem. Jag kan inte säga att det smakar precis som vaniljhjärtan eftersom jag aldrig ätit dem, men denna kaka var galet god och enkel att göra. Andreas sa att det var den godaste kakan han ätit och jag är beredd att hålla med. Denna måste provas.
Vaniljhjärtan i långpanna
Ca 42 bitar
500 gr smör, gärna lite mjukt
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
2 dl naturell Kesella/kvarg
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Ugn: 200 grader
Enklast kan vara att dela alla ingredienser till degen och göra i två omgångar i matberedaren, först till botten och sedan toppingen. Går också bra att nypa ihop för hand. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en deg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper i. Blanda ägg, kesella/kvarg, crème fraiche, socker och vaniljsocker till en klumpfri smet, den är ganska lös. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min eller tills den nästan helt har stelnat, den stelnar även lite när den har svalnat. Låt svalna och skär sedan upp i lagom stora bitar. Pudra ev över florsocker precis före servering.
Jag förvarar kakan i kylen, det gör jag med alla mina kakor för att de ska hålla bättre, en del kakor kan behöva bli rumsvarma för att bli mjuka igen, tex kärleksmums. Den går nog också bra att ha i rumstemperatur i några dagar. Den ska även gå bra att frysa.


