Vaniljfyllda munkar
Idag gjorde jag munkar. Konstigt nog har jag bara gjort det 3 gånger innan. Bakade det med min systerdotter för 1½ år sedan. Det är inte särksilt krångligt. Jag gjorde deg på 1 liter och fick massa små munkar. En plåt ställde jag in i frysen, ska se hur det blir, en plåt står i kylen, blir till imorgon, en plåt friterade jag till 10-fikat och en plåt blir donuts. Totalt 60 munkar och 23 donuts. De ska jag gå och fritera nu. Det går även bra att göra vanliga bullar i ugnen av denna deg.
Om oljan skulle ta eld, häll inte på vatten. Sätt på locket på kastrullen eller kväv med en brandfilt. Alltså, se till att ha locket tillgängligt. Alla borde dessutom ha en brandfilt i sitt hem. Även brandsläckare.
Vaniljfyllda munkar
25 g jäst
1-2 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk salt
1 ägg
½ dl socker
50 g mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
ca 5-6,5 dl vetemjöl (special)
Vaniljkräm
Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Värm mjölken och kardemummakärnorna tills det är ljummet. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt socker, tärnat mjukt smör, ägg och mjölet lite i taget. Arbeta degen i en maskin i ca 10 min eller tills degen är smidig. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, 45-60 minuter. Forma små runda bullar (stora eller lite större än pingisbollar, de sväller ganska mycket) och låt dem jäsa runt 30 minuter.
Värm oljan i en djup tjockbottnad kastrull till 170-180 grader. Använd gärna termometer. Annars är oljan klar när en brödbit blir gyllene efter ca 1 minut. Provfritera en munk om du vill för att avgöra tiden. Mina låg i ca 2-2.5 minut per sida. Lägg ner några munkar i taget, tänk på att de sväller upp. Fritera på ena sidan först och vänd dem sedan. De ska få en gyllene färg och kännas lätta. Plocka upp med en hålslev och lägg på hushållspapper. De måste doppas i socker direkt för att det ska fästa. Jag tycker det blir bäst att fylla medan de fortfarande är varma, då är de som mjukast. Fyll vaniljkrämen i en sprits med tyll och tryck in spitsen i botten på munken. Det kan vara svårt att avgöra hur mycket vaniljkräm man har i, men man kan känna lite på vikten.
5 dl mjölk, 3% man kan ta en lägre fettprocent också, eller ersätta ca 1-2 dl med grädde.
1,5 dl strösocker
8 äggulor
0,80 dl maizena
50 g mjukt smör




