En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Vaniljfyllda munkar

Publicerad 2016-02-29 15:41:20 i Bakning,

Idag gjorde jag munkar. Konstigt nog har jag bara gjort det 3 gånger innan. Bakade det med min systerdotter för 1½ år sedan. Det är inte särksilt krångligt. Jag gjorde deg på 1 liter och fick massa små munkar. En plåt ställde jag in i frysen, ska se hur det blir, en plåt står i kylen, blir till imorgon, en plåt friterade jag till 10-fikat och en plåt blir donuts. Totalt 60 munkar och 23 donuts. De ska jag gå och fritera nu. Det går även bra att göra vanliga bullar i ugnen av denna deg.

Om oljan skulle ta eld, häll inte på vatten. Sätt på locket på kastrullen eller kväv med en brandfilt. Alltså, se till att ha locket tillgängligt. Alla borde dessutom ha en brandfilt i sitt hem. Även brandsläckare.

Vaniljfyllda munkar

2,5 dl mjölk
25 g jäst
1-2 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk salt
1 ägg
½ dl socker
50 g mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
ca 5-6,5 dl vetemjöl (special)
Vaniljkräm

Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Värm mjölken och kardemummakärnorna tills det är ljummet. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt socker, tärnat mjukt smör, ägg och mjölet lite i taget. Arbeta degen i en maskin i ca 10 min eller tills degen är smidig. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, 45-60 minuter. Forma små runda bullar (stora eller lite större än pingisbollar, de sväller ganska mycket) och låt dem jäsa runt 30 minuter.
Värm oljan i en djup tjockbottnad kastrull till 170-180 grader. Använd gärna termometer. Annars är oljan klar när en brödbit blir gyllene efter ca 1 minut. Provfritera en munk om du vill för att avgöra tiden. Mina låg i ca 2-2.5 minut per sida. Lägg ner några munkar i taget, tänk på att de sväller upp. Fritera på ena sidan först och vänd dem sedan. De ska få en gyllene färg och kännas lätta. Plocka upp med en hålslev och lägg på hushållspapper. De måste doppas i socker direkt för att det ska fästa. Jag tycker det blir bäst att fylla medan de fortfarande är varma, då är de som mjukast. Fyll vaniljkrämen i en sprits med tyll och tryck in spitsen i botten på munken. Det kan vara svårt att avgöra hur mycket vaniljkräm man har i, men man kan känna lite på vikten.
 
Vaniljkräm
 
1-2 vaniljstänger
5 dl mjölk, 3% man kan ta en lägre fettprocent också, eller ersätta ca 1-2 dl med grädde.
1,5 dl strösocker
 äggulor
0,80 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Dela din vaniljstång på längden  och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Dra från plattan och låt gärna få stå och dra en stund. Vispa strösocker, äggulor och maizena vitt och luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Svag värme och kraftig vispning. Passa vaniljkrämen noga så äggulan inte koagulerar, dvs klumpar sig. När vaniljkrämen tjocknar, häll över i en skål. Vispa i smöret och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn. Denna sats räcker till ca 35-40 munkar gissar jag på. Den här vaniljkrämen är så god så passa på att göra en sats och använd till annat.
 Jag friterade med "uppsidan" ner först. Innan jag plockade upp dem vände jag så att den sidan sockret skulle vara på kom under oljan, då fäster sockret bättre.
 

Kommentarer

Postat av: Sanna

Publicerad 2016-03-01 18:08:35

Åh va gott!!

Svar: :)
Madeleine

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela