Ugnsstekt karré med pumpa
Middagen igår blev karré. Hade den i ugnen i nästan 3 timmar på låg temperatur. Blir himla gott. Klappar in en kryddblandning där man kan välja just de kryddor man själv tycker bäst om.
Fläskkarré med rubb
5-6 portioner
1 kg benfri karre
olja
valfria kryddor, jag använde:
Timjan
Rosmarin
Oregano
Dragon
Malen ingefära
Pressad vitlök
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Smör
Putsa karrén. Blanda alla kryddor i en skål. Gnid in köttet med olja och klappa sedan in kryddblandningen. Klicka lite smör på köttet. Låt det gärna stå och dra en stund om tiden finns. Jag brukar sätta ugnen på 225 grader och stoppa in köttet ca 10-15 minuter och sedan sänka till 115 grader. Det är för att porerna ska dra ihop sig snabbare som jag sätter på högre temperatur först. Välj en ganska liten form, annars kan skyn dunsta bort. Låt köttet få en innertemperatur på ca 80 grader. Viktigt att termometern sitter mitt i köttet. Ta ut köttet när det är färdigt och ös det med skyn. Låt vila i ca 10-15 minuter under folie. Gör sås på skyn, jag brukar blanda i créme fraiche och en skvätt grädde och reda av. Kanske behövs lite köttfond Servera med potatis och ev kokta grönsaker. Eller varför inte pumpa som jag gjorde idag..
Ugnsstekt pumpa
Butternut pumpa eller annan
Olja
Salt och peppar
Tvätta pumpan och dela den på längden. Skrapa ut kärnorna och trådarna som är. Skiva pumpan i ca 1-1.5 cm skivor. Lägg i en ugnssäker form. Häll på olja, salt och peppar. Rör runt så allt blandar sig. Man kan även ha på hackad vitlök. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

