En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Tårta med olika fyllningar

Publicerad 2016-02-25 22:01:34 i Tårtfyllningar, Tårtor,

Tänkte dela med mig av fyllningarna och tårtbotten som jag hade till tårtan jag serverade igår. Recepten är tagna från sockerrus blogg. Tyckte båda bottnarna blev lite kompakta, men ändå saftiga. Jag hade chokladbotten längst ner, rårörda jordgubbar och glasscreme, jordgubbstårtbotten, chokladbollsfyllning, chokladbotten, jordgubbar och glasscreme och överst jordgubbstårtbotten. 
 
 
Mjuk Chokladbotten
 
Använd en 20-24 cm stor form
 
0,5 dl kakaopulver
0,5 dl kokande vatten
225 g smör
2,75 dl socker
4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
 
Värm ugnen till 180 grader. Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver, och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form, bröa med lite kakao och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.
 
 
Tårtbotten med Jordgubbssmak
 
Receptet räcker till 20-24 cm form.
 
2, 75 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
115 g rumsvarmt smör
1  dl mjölk (helst 3 %)
0.25 dl jordgubbssaft (naturlig, se under rårörda jordgubbar längre ner) Går att byta ut mot 0.25 dl mjölk istället.
4 dl socker
3 stora ägg
0.5 tsk vaniljpulver
Ev några droppar Jordgubbsessens
 
Ev lite rosa karamell-/pastafärg
 
Rör med en gaffel ihop mjöl, bakpulver och salt. Häll smöret och mjölken i en kastrull. Värm på medium värme, och rör om, tills allt smör smält. Ställ nu smörblandningen åt sidan (den ska nå rumstemperatur innan den används i slutet av receptet), men rör den då och då. Tillsätt jordgubbssaften. Häll socker, ägg och vanilj i en värmetålig skål och ställ över vattenbad. Rör om tills allt socker löst upp sig, ca 10 min, det ska det bli ca 43 grader. Ta bort från värmen och vispa nu på hög hastighet i ca 10 min, den ska vara riktigt fluffig. Sikta ner mjölblandningen, lite i taget tills allt är blandat, rör försiktigt. Avsluta med att sakta hälla i smör/mjölkblandningen. Smaka av och tillsätt ev lite jordgubbsessense/arom och rosa karamell-/pastafärg. Rör inte för mycket.
Häll smeten i en smord form eller lädd med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Låt en sticka avgöra när den är klar. Den ska vara torr.
 
 
Chokladbollsfyllning
 
100g smält smör
3 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
1-2 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler eller hemmagjord
1-2 dl vispad grädde
ca 1 dl kokos
Gör så här:
 
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa tills allt är väl blandat. I en annan skål förbered 1 dl vaniljkräm och vispa grädde i en annan. Med hjälp av en slev, blanda nu ihop alla 3 skålarna. Börja med den mindre mängden grädde och vaniljkräm, öka sedan på ifall du vill ha fyllningen lite lösare. Bred ut fyllningen på en tårtbotten och strö ev över kokos.
 

Rårörda Jordgubbar

300 g frysta jordgubbar
ev lite socker

Ta fram de frysta jordgubbarna och låt dem tina i en sil ovanför en skål. Saften som rinner ner i skålen kan du använda till tårtbottnen lite längre upp. Den som blir över kan du safta tårtbottnen med sen. Mosa jordgubbarna med en gaffel och blanda ev i socker.
 
GlassCreme

3 dl grädde
3 dl vaniljkräm exempelvis marsankräm gjord på pulver

Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till annars är du nu klar.
 
 
Chokladganach
 
3 dl vispgrädde
180 g valfri choklad (jag hade hälften ljus och hälften mörk)
 
Bryt chokladen i bitar. Häll grädden i en kastrull och värm upp, får absolut inte koka. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Ställ i kylen tills det är helt kallt, helst över natten för att vara säker. Det kan skära sig annars. Vispa upp till ett härligt fast fluff. Använd som fyllning eller som jag, att täcka tårtan med. Jag gjorde dubbelt recept till tårtan på 25 cm och den var väldigt hög. Fick lite över.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela