Solbulle med vaniljkräm
Igår gjorde jag Leila Lindholms vaniljkräm till en tårta. Den vaniljkrämen är så god och blir bra. Lovar att dela med mig av receptet. Jag blandade ihop dagarna och trodde det var 24:e igår. Det är idag han fyller, men det är bara bra för tårtan att stå en dag extra. Den är fylld med glasscreme, rårörda jordgubbar och chokladbollsfyllning. Tror det kan bli gott. Nu till de populära bullarna. Gjorde en satts deg. Hälften blev bullar andra hälften längder. Denna vaniljkräm är lite snabbare, kanske inte riktigt lika god men funkar helt klart.
Denna bulle tryckte jag in spritsen i utan att göra håll med fingret.
På dessa bullarna gjorde jag hål med fingret och spritsade i, vaniljkrämen ville inte inte stanna i Bullen. Vulkanbulle som en kallade dem :)
Gjorde avlånga längder.
Solbullar med vaniljkräm
25 G jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 tsk mortlade kardemummakärnor
0.75 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 ägg, kan uteslutas
0,5 tsk salt
8-10 dl vetemjöl
Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 ägg
2 äggulor
3 msk socker
2 msk vaniljsocker
1.5 msk maizena majsstärkelse
25 G smör
Ägg att pensla med
Pärlsocker
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, ägg, kardemumma och smöret. Knåda i mjölet, lite i taget. Knåda kraftigt i några minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen lite till. Degen ska vara smidig, precis släppa kanterna och inte vara för kladdig. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Värm upp på medelvärme och vispa kraftigt hela tiden. Krämen ska tjockna och får inte koka. Vispa, vispa. När krämen har tjocknat är den klar, häll över i en bunke. Rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna. Rör då och då.
Antingen kavlar du ut dem eller gör små bullar.
För bullar: forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min. Gör hål med fingret och spritsa i vaniljkrämen, eller tryck försiktigt ner tyllen i Bullen och tryck in vaniljkrämen, prova vad dubtycker blir bäst. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 5-7 min. När bullarna ska äras penslas de med smält smör och doppas i socker.
Längder: Dela degen i fyra bitar. kavla ut till rund eller avlång form, ca 2 cm tjock. Pensla kanten, ca 2 cm in med ägg och strö på pärlsocker. Bred på vaniljkräm i mitten. Låt jäsa 30 min utan bakduk. Grädda i 200 grader i ca 15-20 min. Låt svalna.


På dessa bullarna gjorde jag hål med fingret och spritsade i, vaniljkrämen ville inte inte stanna i Bullen. Vulkanbulle som en kallade dem :)

Gjorde avlånga längder.