En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Solbulle med vaniljkräm

Publicerad 2016-02-24 16:18:03 i Bakning,

Igår gjorde jag Leila Lindholms vaniljkräm till en tårta. Den vaniljkrämen är så god och blir bra. Lovar att dela med mig av receptet. Jag blandade ihop dagarna och trodde det var 24:e igår. Det är idag han fyller, men det är bara bra för tårtan att stå en dag extra. Den är fylld med glasscreme, rårörda jordgubbar och chokladbollsfyllning. Tror det kan bli gott. Nu till de populära bullarna. Gjorde en satts deg. Hälften blev bullar andra hälften längder. Denna vaniljkräm är lite snabbare, kanske inte riktigt lika god men funkar helt klart.

Solbullar med vaniljkräm

25 G jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 tsk mortlade kardemummakärnor
0.75 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 ägg, kan uteslutas
0,5 tsk salt
8-10 dl vetemjöl

Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 ägg
2 äggulor
3 msk socker
2 msk vaniljsocker 
1.5 msk maizena majsstärkelse
25 G smör

Ägg att pensla med
Pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, ägg, kardemumma och smöret. Knåda i mjölet, lite i taget. Knåda kraftigt i några minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen lite till. Degen ska vara smidig, precis släppa kanterna och inte vara för kladdig.  Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.

Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Värm upp på medelvärme och vispa kraftigt hela tiden. Krämen ska tjockna och får inte koka. Vispa, vispa. När krämen har tjocknat är den klar, häll över i en bunke. Rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna. Rör då och då.

Antingen kavlar du ut dem eller gör små bullar.

För bullar: forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min. Gör hål med fingret och spritsa i vaniljkrämen, eller tryck försiktigt ner tyllen i Bullen och tryck in vaniljkrämen, prova vad dubtycker blir bäst. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 5-7 min. När bullarna ska äras penslas de med smält smör och doppas i socker.

Längder: Dela degen i fyra bitar. kavla ut till rund eller avlång form, ca 2 cm tjock. Pensla kanten, ca 2 cm in med ägg och strö på pärlsocker. Bred på vaniljkräm i mitten. Låt jäsa 30 min utan bakduk. Grädda i 200 grader i ca 15-20 min. Låt svalna.
Denna bulle tryckte jag in spritsen i utan att göra håll med fingret.

På dessa bullarna gjorde jag hål med fingret och spritsade i, vaniljkrämen ville inte inte stanna i Bullen. Vulkanbulle som en kallade dem :)

Gjorde avlånga längder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela