En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Marängtårta

Publicerad 2016-02-13 09:02:00 i Dessert, Tårtor,

Dagarna innan jul var det en som fyllde. Han ville ha marängtårta med gul kräm. Bra tårta som är enkel och går bra att förbereda men man ska helst inte lägga ihop den för tidigt.
 
Marängtårta med smörkräm
2 st bottnar
 
8 st äggvitor
6 dl strösocker
Ev 3 dl vårgårdaris
 
Smörkräm
8 st äggulor
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
200 g smör
 
Vispgrädde
Bär
 
Gör en botten åt gången. Vispa 4 äggvitor till skum och tillsätt lite socker i taget (3 dl). Blanda ev i hälften av riset. Bred ut på bakplåtspapper. Grädda i 125 grader, 95 min eller tills marängen känns klar. Gör likadant med den andra.
 
Fyllningen:
Koka upp grädde och socker. Ta från värmen och rör i smör, äggulor och vaniljsocker. Låt sjuda ihop till en tjock kräm på svag värme. Rör hela tiden, den får inte koka. Låt krämen svalna. Bred krämen på ena marängbotten och sedan vispad grädde. Vill man kan man strö på bär, gärna lite syrliga. Lägg på andra marängbotten och dekorera eventuellt med smält choklad. Ät och njut av en god marängtårta.
 
Ett tips är att låta krämen stå framme så den är rumstempererad när det är dax att lägga ihop tårtan. Den blir svår att bre på om den är kylskåpskall. Går även att mjuka upp den försiktigt under omrörning i vattenbad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela