Marängtårta
Dagarna innan jul var det en som fyllde. Han ville ha marängtårta med gul kräm. Bra tårta som är enkel och går bra att förbereda men man ska helst inte lägga ihop den för tidigt.
Marängtårta med smörkräm
2 st bottnar
8 st äggvitor
6 dl strösocker
Ev 3 dl vårgårdaris
Smörkräm
8 st äggulor
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
200 g smör
Vispgrädde
Bär
Gör en botten åt gången. Vispa 4 äggvitor till skum och tillsätt lite socker i taget (3 dl). Blanda ev i hälften av riset. Bred ut på bakplåtspapper. Grädda i 125 grader, 95 min eller tills marängen känns klar. Gör likadant med den andra.
Fyllningen:
Koka upp grädde och socker. Ta från värmen och rör i smör, äggulor och vaniljsocker. Låt sjuda ihop till en tjock kräm på svag värme. Rör hela tiden, den får inte koka. Låt krämen svalna. Bred krämen på ena marängbotten och sedan vispad grädde. Vill man kan man strö på bär, gärna lite syrliga. Lägg på andra marängbotten och dekorera eventuellt med smält choklad. Ät och njut av en god marängtårta.
Ett tips är att låta krämen stå framme så den är rumstempererad när det är dax att lägga ihop tårtan. Den blir svår att bre på om den är kylskåpskall. Går även att mjuka upp den försiktigt under omrörning i vattenbad.
