Mandeltårta (Oscar II:s tårta)
150 g sötmandel
2 dl strösocker
5 st äggvitor
Smörkräm:
5 st äggulor
1 dl mjölk eller grädde
1 dl strösocker
175 g smör
Rita upp två cirklar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Mal mandeln i en kvarn eller kör den i matberedaren. Separera äggvitorna och äggulorna. Viktigt att ingen gula kommer med i vitan. Spar gulan till smörkrämen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Strö i sockret lite i taget och fortsätt vispa till en blank och fast smet, ca 3 minuter. Vänd försiktigt ner den malda mandeln. Bred ut smeten jämnt, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. Grädda en i taget strax under mitten av ugnen i 175 grader i ca 22 minuter. Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler.
Man kan även göra tre mindre bottnar.
Smörkräm:
Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat något. När smeten tjocknat låt den svalna lite. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa till en jämn smet. Låt smeten kallna och stelna i kylskåp. Bred ut hälften av smörkrämen på den understa bottnen och resten ovanpå den översta. Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min, rör då och då så den inte bränns. Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.

