En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Hjärtformade tekakor

Publicerad 2016-02-14 07:37:00 i Bröd,

God morgon och hoppas ni alla får en härlig alla hjärtans dag.

Tänkte idag göra tekakor som är formade till hjärtan dagen till ära. Har bara en liten hjärtstans men det får gå. Kan trycka ut dem lite för hand när jag har stansat dem. Använder den som jag har till pepparkakorna.

 

Saftiga tekakor
20 st
 
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm 37 grader
2 dl havregryn
75 g smör, smält eller rumsvarmt
2 tsk salt
2 msk strösocker, sirap eller honung
1 ägg
12–14 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp, det kan man hoppa över om man inte har tiden. Tillsätt smör, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Tillsätt saltet. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Kavla ut degen ½–1 cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller något annat runt. Eller varför inte göra hjärtan med hjälp av en kakform? Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Pensla dem med vatten direkt du tar ut dem. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
 
Tips:
Om du vill ha grövre tekakor med lite mer fibrer i kan du byta ut havregrynen till fiberberikade havregryn och 1–2 dl av vetemjölet till grovt rågmjöl eller grahamsmjöl.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela