En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Fläskfilé i svampsås med hasselbackspotatis

Publicerad 2016-02-26 21:32:35 i Kött, Potatis, Sås,

Jag förstår inte vad det är för fel på mitt knä. Känns så himla tråkigt när jag väl kom igång med träningen och kände mig motiverad. Har nu haft ont i över en vecka, och jag tycker det har blivit värre. Inte lätt att vila det heller när man går och står hela dagarna när man jobbar. Försöker vila knät på min lediga tid mitt på dagen åtminstonde. Idag har det börja kännas konstigt, typ som att det knäcks när jag vänder mig åt höger, obehagligt. Hoppas det ger sig snart.
 
Hade fläskfilé i svampsås med hasselbackspotatis till middag idag. Och rulltårtetårta till födelsedags"barnet". Han älskar rulltårta så vad passade inte bättre? God och populär. En riktig sommartårta må jag säga. Recept kommer.
 
Börja med hasselbackspotatisen då den behöver tid i ugnen.
 
Fläskfilé i svampsås
4 portioner
 
250 g färska champinjoner
½ hackad lök
Smör
1½ msk mjöl
2.5 dl grädde
1.5 dl mjölk
½ msk Svampfond
½ msk Kalvfond
Soya
Svartpeppar
 
 
Gör rent svampen med en pensel. Skiva svampen och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör. Pudra över mjöl och rör om ordentligt. Häll på mjölk och grädde. Tillsätt Svampfond, kalvfond och soya. Prova dig fram med fonderna tills du tycker det smakar gott. Låt koka upp och sedan puttra i ca 5-10 minuter. Glöm inte att röra. Smaka av med soya och peppar. 
Putsa köttet och skär det i ca 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra båda sidorna. Stek i smör så det är nästan genomstekt. Lägg i en ugnssäker form och häll på såsen. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 min. 
Såsen kan också smaksättas med lite gorgonzola eller senap. Servera med någon färgglad grönsak du gillar.
 
Hasselbackspotatis
 
Potatis, så många som ni äter
Olja
Salt
Svartpeppar
Ströbröd
Smör
 
Skala potatisen. Skär den i skivor, men inte igenom. Att skära igenom lite mer än halva brukar bli bra. Smörj en ugnssäker form med smör och lägg i potatisen. Pensla dem med olja. Strö på salt, peppar och ströbröd. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 40-60 min beroende på storlek.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela