Citron och limekaka
Denna kaka är så god. Syrlig, söt, frisk och underbart krämig. Enkel att göra och går bra att förbereda.
Citron och limekaka
Ca 12 bitar
Botten
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
125 g Smör
1 äggula
3 msk strösocker
125 g Smör
1 äggula
Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 citron
rivet skal och pressad saft av 1 lime
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 citron
rivet skal och pressad saft av 1 lime
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Eller lägg allt utom äggulan i en matberedare och kör till en grynig massa, tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen. Låt vila i kylen ca 30 min, eller kortare tid i frysen, inte jätte noga. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera ev med limeskivor och sikta över florsocker. Njut den med vispad grädde.
Det går även bra att göra den i en ugnsform med fasta kanter och servera direkt ur formen om man vill det. Blir inte så fina bitar kanske, men en snygg form kan nog förlåta det.
