Silltårta
200 g kavring
75 g smör eller margarin
3-4 gelatinblad (beror på hur mycket spad man har i)
Ca 250 g matjessill (avrunnen vikt) funkar även med inlagd sill. Spara spadet
400 g färskost
3 dl crème fraiche
3 msk finhackad dill
Salt och peppar
Garnering
Hackad kokt äggHackad röd lök
Hackad dill
Kantskär brödet och kör det i en matberedare till en smulig massa. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en smord form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5–10 min. Hacka sillen och löken. Blanda färskost, crème fraiche, lök, sill och dill. Krama ur gelatinet och smält det på låg värme tillsammans med lite spad. Ta från värmen och rör ner lite av fyllningen i gelantinet. Rör sedan ner detta i resten av smeten. Blanda noga. Smaka av med ev salt och peppar. Fördela fyllningen på bottnen och släta till ytan. Täck med plastfolie och låt tårtan stå kallt minst 5 tim.
Garnera den innan servering. Garneringen kan man göra hur man vill, kanske med ett tunt täcke av löjrom/caviar, tunt skivade rädisor, klickar av löjrom/caviar eller som jag gjorde förra året, med lök, ägg och dill. Tårtan längst ner i bild.