En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Vegetarisk tacos med linser

Publicerad 2016-08-26 15:57:00 i Vegetariskt,

Idag hade jag tacos till lunch. Har länge velat göra tacos med linser så det gjorde jag idag, hade även vanlig tacos med köttfärs. Jag tyckte det blev supergott så det skulle jag lätt kunna äta mer av. Linser innehåller massa protein och är en baljväxt, alltså helt fri från gluten. Vilka linser man ska välja är lite vad man gillar. Svarta Beluga linser är bra då de håller ihop väldigt fint och ger lite tuggmotstånd medans röda linser är mjukare. Gröna linser har jag inte provat men även de ska vara mjukare och lite mosigare. Puylinser (kan även kallas små linser eller dupuylinser) ska också vara fastare och ge mer tuggmotstånd. Dessa har jag inte heller provat. Till detta receptet tror jag det är bra att blanda fasta och mjuka linser. Kolla koktider på förpackningen, är det någon av sorterna som behöver längre koktid, börja då koka dem och ha i de andra senare, eller koka de som behöver mer tid för sig tills de är nästan klara.
 
Här kan du hitta recept på tacossås och tacokrydda. Kan inte minnas senast vi köpte sås eller krydda. Gör en stor sats sås och frys, det funkar fint tycker vi. Även kryddblandningen gör jag stor sats och har redo när det blir tacos. Jag varierar gärna tillbehör lite efter säsong då vi (framförallt jag kanske) vill köpa så lite grönsaker som möjligt och klara mig på det jag odlar.
 
Enligt det receptet jag hittade skulle linserna stekas ihop med löken, och behöver då blötläggas. Varför vet jag inte och jag skippade blötläggningen, gick bra ändå. Linserna blir aningen större vid blötläggning och koktiden minskas lite men annars vet jag inte om det skiljer så mycket mer.
 
Tacos med linser
4 portioner
 
1.5 dl röda eller gröna linser (mjuka)
1.5-2 dl svarta linser (beluga) eller puylinser (fasta)
1 gul lök
1-2 msk tacokrydda
4-5 dl vatten
 
OBS! kontrollera koktiden på linserna. Om någon sort behöver längre tid bör den börja kokas, eller förkoka separat!
 
Hacka löken och fräs i smör i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt linserna och kryddan och fräs en liten stund. Slå på vattnet och låt koka med locket på glänt tills de är mjuka och vattnet kokat in. Rör då och då. Bättre att börja med lite mindre vatten och sedan tillsätta mer.
 
Servera med tillbehören du gillar bäst. Vi har nu i sommar ätit tacos mer efter säsong och vad vi har att hämta i trädgården. I stugan hade vi ingen gurka klar så då tärnar jag zucchini istället. Strimlad kål funkar fint och även bönor har vi börjat äta allt mer till tacos, eller bondbönor som finns (fanns) i trädgården.
 
I tacossåsen har jag också anpassat mig efter vad vi har hemma i trädgården och använt zucchini även i den när paprikorna varit mogna. Lägger i den mot slutet så den inte blir för mosig.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela