Vegetariska piroger
Idag är det onsdag och det betyder vegetarisk lunch. Gjorde piroger som var väldigt omtyckt. Dessa passar alla, och vill man krydda upp dem med tex chili, spiskummin eller något annat man gillar är det bara att köra på. Röran var supergod och jag skulle kunna tänka mig att äta den ihop med pasta. Jag fick massa piroger, 38 stora. De flesta åt en. Eftersom jag gjorde degen x 5 bör en enkel sats bli ca 8 stora piroger. Blir det piroger över passar de bra att frysa och bara ta fram vid behov. Hur som helst var de riktigt goda.



Vegetariska piroger
Ca 8 stora eller ca 10-12 st "normala"
Deg:
50 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 st ägg
Ca 9 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig. Häll i salt, ägg och lite av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, tillsätt lite mjöl åt gången så det inte blir för mycket. Degen ska precis släppa kanterna. Strö lite mjöl på degen och låt jäsa under bakduk i ca 30-40 min.
Fyllning:
3 morötter
6 champinjoner eller annan svamp
1 röd lök
1-2 vitlöksklyftor
100 g Philadelphia
1 dl créme fraiche
2.5-3 dl ost
Salt och peppar
Olja
Uppvispat ägg att pensla med.
Skala och riv morötterna grovt. Se till så svampen är ren. Dela och skiva den. Hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och champinjoner i olja. Tillsätt morötterna när löken börjar mjukna en aning. Fräs någon minut under omrörning. Dra kastrullen från plattan och rör i philadelphia och créme fraiche. Smaka av med salt och peppar och om du eventuellt vill ha någon smaksättning. Låt fyllningen svalna, den behöver inte bli kall, ljummen är bra. Rör i osten.
Man kan antingen dela degen i bitar och kavla ut var och en. Eller så kavlar man ut en stor degbit och trycker ut rundlar. Jag tycker det går snabbast. Brukar trycka med ett rostfritt litermått så det blir en markering, ca 15 cm i diameter, och sedan skära ut rundlar med en liten kniv. Har ingen stor stans. Man kan också göra mindre piroger, mina blir ganska stora. Klicka ut fyllningen på ena halvan, så mycket som får plats utan att det blir för spänt när degen viks över, då har de svårt att hålla ihop i ugnen. Pensla kanterna med ägg och vik över degen till en halvmåne. Tryck till kanterna ordentligt med en mjölad gaffel. Pensla pirogerna med ägg och grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.


