Raggmunk med fläsk
Raggmunk, det är populärt ombord, och vem gillar inte det. Dock föredrar jag endast raggmunken och inte fläsket :)
För någon dag sedan satte jag en surdeg. Var väldigt längesen jag gjorde det sist och jag är absolut inte kunnig inom det området. Konstigt nog gör jag nästan aldrig surdegsbröd, jag som bakar så mycket. Tänkt tanken många gånger men det blir inte riktigt av. Verkar ju inte så svårt, bara man får igång en surdeg. Då kan man ju spara den i kylen och till och med frysa. Jag ska bli bättre på det och verkligen försöka bli duktig på att baka med det. Vi får väl se hur det går. Min surdeg har bubblat super bra, men blir lite lös och går nästan isär en aning. Vet inte vad det beror på, matar den som man ska. Har nu satt ett bröd på surdeg för att se om det funkar. Tog lite lite jäst i för att hjälpa till lite. Återkommer hur jag har gått till väga.
Ikväll ska vi få ombord 10 kg färska räkor. Vi anlöper Kristiansand nu i eftermiddag så imorgon blir det räkfrossa till middag, mums.
Raggmunk
Ca 5-6 portioner
800 g potatis
2,ägg
2,5 dl vetemjöl
4,5 dl mjölk
Knappt ½ msk salt
Smör att steka i
600 g rimmat skivat sidfläsk
Lingonsylt eller rårörda lingon
Börja med smeten så den hinner svälla en stund. Vispa ihop ägg och mjöl. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ihop till en slät smet. Rör i saltet. Skala potatisen och riv på den finaste rivskivan. Krama ur vätskan i potatisen. Rör ner den rivna potatisen i smeten. Börja med att steka fläsket. Håll det varmt i ugnen. Stek raggmunkarna i smör på medelvärme tills de är gyllenbruna, frasiga och mjuka igenom. Servera tillsammans med fläsket och lingonsylt/rårörda lingon
Börja med smeten så den hinner svälla en stund. Vispa ihop ägg och mjöl. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ihop till en slät smet. Rör i saltet. Skala potatisen och riv på den finaste rivskivan. Krama ur vätskan i potatisen. Rör ner den rivna potatisen i smeten. Börja med att steka fläsket. Håll det varmt i ugnen. Stek raggmunkarna i smör på medelvärme tills de är gyllenbruna, frasiga och mjuka igenom. Servera tillsammans med fläsket och lingonsylt/rårörda lingon