Pasta al forno
En ny variant av pastarätt. Som det låter är det en italiensk pasta rätt, liknande lasagne. Det ska vara parmesan i rätten, jag använde mig av endast riven mozzarella och lät alla få riva parmesan på rätten.
Pasta al forno
4 portioner
Köttfärssås
300 g nötfärs
1 hackad gul lök
2 st vitlöksklyftor, hackade
3 st blekselleristjälkar, tunt skivade (jag brukar ta rotselleri)
2 st morötter, slantade eller i små bitar
400 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 st basilika blad, eller fryst
Salt och peppar
En nypa socker
Olja
Béchamelsås (jag gjorde lite mer, en smaksak hur man vill ha det)
1.5 msk smör
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm vitpeppar
Penne pasta eller annan kort pasta till 4 portioner
Mozzarella
Parmesan (den rev vi på rätten istället)
Värm upp oljan i en stor grytan och bryn köttfärsen. Tillsätt lök, vitlök, selleri och morot. Häll i krossade tomater, vin, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter. Klipp i basilikabladen strax innan den är klar. Smaka av med salt och peppar.
Smält smöret till bechamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken, (varm mjölk tycker jag blir bäst) vispa hela tiden medan du sakta häller i den. Låt såsen koka upp under omrörning och sedan småkoka i ca 5 minuter, rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Koka samtidigt pastan enligt anvisning på förpackningen, men någon minut kortare så den inte är riktigt helt färdigkokt.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg hälften av pastan i botten på en ugnsfast form. Fördela hälften av köttfärssåsen och bechamelsåsen på. Antingen kan man riva på lite parmesanost och ett jämnt lager mozzarella, eller så tar man bara mozzarella. Lägg på resten av pastan, köttfärssåsen och bechamelsåsen. Avsluta med ost, antingen parmesan eller mozzarella. Gratinera i ugn i ca 20 min.
