Grissini och färskost med parmesan
Något som kan vara gott och fint att ha till mingel, buffé, små plockrätter, drinktilltugg, fest eller bara ställa på bordet vid bjudningar är grissini. Gjorde ett gäng till räkfrossan samt en färskost med parmesan att doppa i. Super gott!


Jag tycker det är brutalt tråkigt att rulla ut deg, därför blir mina något tjockare än de egentligen ska vara, och lite mindre antal än receptet säger. Man gör dem så stora och långa man vill, bara de inte blir för tjocka.
Grissini
Ca 20-30 st beroende på storlek
25 g jäst
1.5 dl vatten
2 msk olja
0.5 tsk salt
1 st ägg
5.5 dl Vetemjöl special (funkar med vanligt också)
(Ev örter eller ost som smaksättning)
Mjölk att pensla med
Havssalt, sesamfrön, chili flakes, torkade örter eller annat om man vill strö något på dem. Går bra utan också.
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen ordentligt med maskin eller för hand. Ta mer mjöl tills degen är ganska fast och lätt att handskas med. Låt degen jäsa ca 30-40 min under bakduk.
Arbeta ihop degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Rulla degen till smala stänger till den längd du vill ha på den, ca 20-25 cm. Lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 min. Pensla med mjölk och strö eventuellt på frön, salt eller annat. Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader, ca 20 minuter. Låt dem svalna på bakgaller utan bakduk. De förvaras torrt och luftigt.
Färskost med parmesan
2 dl gräddfil eller 1 ask philadelphia, 200 g
1 dl finriven parmesanost
1 liten pressad vitlök
Finrivet skal av 0.5 citron
2 msk finskuren gräslök
2 msk finhackad persilja
0.5-1 krm salt
0.5 krm svartpeppar
Om du vill göra med gräddfil: häll gräddfilen i ett kaffefilter eller silduk. Låt rinna av över natten, eller minst 8 h i kyl.
Går också bra att använda philadelphia istället om det är ont om tid. Blanda philadelphian eller den avrunna gräddfilen med övriga ingredienser i en bunke. Andreas hjälpte mig med just denna röran då han var ledig. Vi gjorde på philadelphiaost och vispade ihop allt med elvisp så det skulle bli lite fluffigt. Röran passar till att doppa grissini, till knäckebröd, mjukt bröd eller varför inte kex.

