En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Daim och kolapaj

Publicerad 2016-04-21 14:48:26 i Dessert,

 Gjorde denna pajen till förra helgen och den var smarrig. Söt men god. Och jag som älskar daim.. Tyckte sättet att göra kola på var annorlunda, men det blev bra.

Daim och kolapaj
10-12 bitar
 
Pajbotten
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
 
Kolafyllning
75 g smör
1½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev 0.75 dl grädde (ett måste enligt mig)
 
Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockare lager med kola, den blir ganska tunn.Koka den lite längre och öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall! 

Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i pajformen, 22–23 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Låt vila ca 10 min i frysen eller 20-30 min i kylen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter extra. Tillsätt vaniljsockret. Häll kolafyllningen på pajskalet.

Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min, den längre gräddningstiden gör kolan segare. Kolan var fortfarande ganska lös när jag tog ur den från ugnen, men den stelnade när den svalna och blev perfekt seg.

Låt pajen svalna. Grovhacka daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Känn försiktigt på kolan hur den verkar, känns den lite hårdare, ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar, annars räcker det att ta fram den när det är dags att njuta av den. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

Sätter folie runt kanten så håller pajskalet formen.



 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela