Ugnsbakad torsk med bacon, tomat och svamp
Middagen idag fick bli torsk. Denna rätt har jag inte gjort innan, men blev godkänd. En rätt som funkar att förbereda ända fram till den ska in i ugnen. Jag serverade med pommes duchesse som jag, på grund av tidsbrist gratinerade i en form. Var inte planen från början. När det är helg har jag alltid efterrätt. Tycker det räcker att ha det på helgerna då de får så mycket kakor. Idag blev det något så enkelt som glass. Jag älskar att göra go-saker så tycker därför glass är lite tråkigt. Men de älskar glass. Gjorde maränger och chokladsås, så lite fick jag allt göra.
I onsdags var min snälla svärmor till vårt hus och kollade till. Tog in posten och vattna blommorna. När båda jobbar till sjöss krävs det. Hon kunde även plocka lite ( ca 1.5 kg) av de tomater jag lagt i fönster för att mogna. Några dagar innan vi åkte plockade jag in 1 20-liters hink, 1,5 10-liters hink och 1 5 liters hink, med gröna tomater. Vi har även ätit mängder, lagt in, gjort marmelad, gett bort och gjort en stor sats "snålröra" som jag hittade tips om. Perfekt om man har zucchini och tomater. Kan användas till det mesta, köttfärssås, pizzasås mm. Med andra ord blev det mycket tomater i år.
Ugnsbakad torsk med bacon, tomat och svamp
4 portioner
600 g torsk, funkar även med annan vit fisk
140 g bacon
150 g, ca 7-8 st champinjoner
1 gul lök
Smör
150 g körsbärstomater eller vanliga
1/2 dl hackad dill
Saft av 1 citron
Lägg fiskfiléerna i en smord form. Vik dem om de är tunna. Krydda med salt och peppar.
Strimla baconen och stek dem nästan knapriga. Lägg åt sidan.
Dela svampen i kvartar, skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör. Salta och peppra.
Blanda i bacon, delade/klyftade tomater och dill. Fördela på fisken och pressa över citron. Grädda i ugn, 200 grader i ca 20-30 minuter beroende på fiskens tjocklek.
Servera med pressad potatis, potatismos eller pommes duchesse.
Pommes Duchesse
4-5 portioner
1 kg potatis
2 äggulor
Ca 0.5 dl matolja
salt och vitpeppar
Skala potatisen och skiva ner i en kastrull. Skölj bort stärkelsen. Koka i saltat vatten.
Låt ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress. Man kan hoppa över det, men kan då bli klumpar som fastnar i tyllen, används ingen tyll går det bra. Tillsätt äggulor och olja under vispning. Smaksätt med salt och peppar. Spritsa ut toppar, eller bred ut i en ugnsfast form. Gratinera På 225 grader tills fin färg. Går även bra att förbereda topparna och förvara i kyl.
