En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Tillbehör till stekt torsk

Publicerad 2015-10-28 23:55:41 i Allmänt, Pasta, ris, gryn, Tillbehör,

Till middag idag hade jag smörstekt torsk. Så roligt att alla här ombord gillar fisk, ja jag tror nog att alla nästintill älskar fisk. Fisk behövs ätas mer. Jag försöker ha mycket fisk, men tror jag skulle kunna ha mer ändå. Fisk är gott, snabblagat och egentligen inte särskilt svårt. Kan tycka att fryst fisk kanske inte är så roligt, finns säkert bättre och sämre. Eftersom vi bor på västkusten, i Skärhamn köper vi alltid färsk fisk. Tycker att om man köper färsk fisk och själv fryser den blir det bra. 
 
Tänkte dela med mig av de tillbehör jag hade till fisken idag. Linsröran och rotsellerin provade jag för första gången idag. Tänkte att det passar nu när det är höst. Inte alla som provade men såg ändå många som tog och tyckte det var väldigt gott.
 
Hittade ett recept på mitt kök.se på något som de kallade för linssallad, jag skulle nog mer säga linsröra. Den har lite hetta i sig så är du lite känslig för starkare mat, var försiktig med kryddorna från början.
 
Linsröra med indiska smaker
2 personer
 
1 dl röda linser
200 g krossade tomater
1,5 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1,5 tsk mango chutney eller honung
2 st morötter
0,5 st lök
1/4 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk stark curry
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk hackad chili ( jag tog cayennepeppar, chilipulver eller sambal oelek funkar också)
0,75 tsk ingefära
salt
Olja
 
Skala och tärna morötterna. Skala och hacka gul lök, purjolök och vitlök. Värm oljan i en kastrull och fräs lök, purjolök, vitlök, morötter och kryddorna. Skölj linserna och tillsätt i kastrullen tillsammans med vatten, krossade tomater, buljong och mango chutney/honung. Låt putta i ca 15-20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och ev mer kryddor för mer hetta. Denna röra passar nog till det mesta. Ett bättre och nyttigare alternativ till ris.
 
 
Mexikanskt ris
4 portioner
 
3-4 dl långkornigt ris, tex aviororis
1 st gul lök
2 vitlöksklyftor
1 st chili, chilipulver eller sambal oelek
4 dl hönsbuljong
2 burkar krossade tomater
1 tsk spiskummin
 
Hacka löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken i olja och tillsätt riset som får fräsa med en kort stund. Tillsätt krossade tomater och kryddor samt en del av buljongen. Jag brukar ha en kastrull brevid med den varma buljongen och sleva i lite vart efter. Puttra på svagvärme tills riset är klart, rör då och då så det inte bränns.
 
 
 
Bakad rotselleri med smörstekt mandel
4 portioner
 
1 st rotselleri
1 dl grovhackad mandel
50 g smör
1 msk finrivet citronskal
Flingsalt, eller vanligt
Gröna blad till dekoration
 
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta rotsellerin väl. Jag skar bort det mesta av rötterna så jag kunde få rent ordentligt. Dela rotsellerin på mitten och lägg med snittytan ner på en smord ugnssäker form eller på bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och baka 1,5 timme, eller när den är mjuk.
smält smäret och skrek den hackade mandeln. Tvätta citronen noga och riv ner skalet bland mandeln. Välj gärna ekologisk citron som innehåller mindre gifter. När rotsellerin är mjuk, skär upp den i bitar och lägg på ett fat, ös över mandeln och smöret salta lite. Dekorera med lite grönt för en färggladare uppläggning.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela