Vispat grädde för länge?
Ja vem har inte vispat grädden för länge? Det händer titt som tätt för mig här ombord eftersom jag alltid vispar i min köksmaskin. Lätt att glömma av det för en sekund och så är det grynigt. Istället för att hälla ur det är det bara fortsätta vispa, och så blir det smör. Hur ENKELT som helst och inga som helst konstiga tillsatser.
Idag vispade jag 5 dl grädde för länge, det blev ca 260 g smör.
1. Vispa tills det blir grynigt.
2. Fortsätt vispa, och tillslut bildas det lena klumpar med massa vätska som skvätter.
3. Häll bort vätskan, kärnmjölken. Men om du bakar, spar det till ditt nästa bak. Går att frysa in det också. Även läst att det kan användas till marinad men det vet jag inte mycket mer om.
4. Vispa lite till så mer vätska släpper och hällbort det. För bättre hållbarhet ska man skölja smörklumpen några gånger tills vätskan som kommer från den är helt klar. Ska det ätas på direkten eller inom närmsta dagarna anser jag att det inte behövs.
5. Salta, och smaksätt ev med något du gillar.
Även läst att man kan tillsätta 2 msk grädfill eller filmjölk till 3 dl grädde innan man vispar, och sedan göra samma process. Det för att få ett syrligare smör. Själv inte provat ännu eftersom mitt smör alltid är oplanerat ;) Hemma ska jag prova.
Smöret blir hårt i kylen så det kan vara bra att ta fram en stund innan man ska använda det. Finns säkert nån bra lösning för det. Hur hållbarheten är vet jag inte riktigt.
