En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Viltsvinskarre med rotfrukter, kantareller och god sås

Publicerad 2015-11-25 23:03:00 i Allmänt, Kött, Sås,

Varmrätten vi hade idag blev vildsvin och rotfrukter från trädgården. Passade även på att steka lite svamp. Andreas äter inte svamp så får passa på när man har besök. Plockade så mycket svamp i skogarna kring sommarstugan I höstas. Idag plockade vi fram adventljusstakarn. Är många som gjort det. Vi åker till torpet imorgon så det måste ju göras innan. Blir så mysigt,
 
Vildsvinkarre med rub
4 portioner
 
800 g vildsvinskarre
1 msk enbär
1 tsk torkad rosmarin
svartpeppar
1 chili eller 2 tsk chilipulver
1 msk salt
1 msk farinsocker eller råsocker
2 tsk mald ingefära
 
Lägg alla kryddor i en mortel och mortla tills alla kryddor är finfördelade. Gnid in det putsade köttet med olja och sedan kryddblandningen. Köttet kan ligga i kylen någon timme med rubben. Ta fram kött och låt det bli rumstempererat. Bryn i smör och lägg i en ugnssäker form med en termometer i den tjockaste delen. Låt stå i ugnen på 100-150 grader tills köttet når en temperatur på 67 grader. Linda in i folie och låt vila en stund.
 
Rotfrukter
Vi använde dessa rotfrukter som jag plocka in från trädgården idag
 
Haverrot
Rotselleri
Morot
Rödbeta
Skivad vitlök
 
Skala och skär de i mindre bitar. Eftersom vi använde ugnen till köttet på låg temperatur så tillagade jag rotfrukterna i en traktörpanna, funkar också med stekpanna. En fördel med en traktörpanna med lock är att det går lite snabbare, då kan man lägga på locket mot slutet. Stek rotfrukterna och vitlöken i olja på medel - låg temperatur tills de är mjuka, salta och peppra. Det tar lite tid så lägg i dem i pannan samtidigt som du bryner köttet.
 
Sås
4 portioner
Vet inte vad jag ska kalla den men god blev den, tanken var pepparsås men denna blev nog bättre.
 
En bit strimlad purjolök
Smör
Five peppers från Santa Maria ( vitpeppar, svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar och kryddpeppar)
Lite kalvfond
Lite viltfond
Ca 1.5-2 dl grädde
2 dl creme fraiche.
 
Fräs purjolöken och peppar i smör. Blanda i grädde, creme fraiche och fonderna, börja försiktigt och smaka av. Låt koka ihop till den är lagom tjock.
 
Serverade med smörstekt svamp som jag stekte med lite purjolök. Kryddade med salt, peppar och lite socker. Hade även rödvinbärsgelé som jag gjort.
 
De ser lite lustiga ut med alla rötter.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela