En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Ugnsstekt oxfile med grönsaksrösti och rostad vitlökssås + råbiff

Publicerad 2015-11-07 22:36:00 i Allmänt, Kött, Sås, Tillbehör,

Hade oxfile till middag idag. Det var längesen jag hade det nu när jag tänker efter. Förr hade jag alltid det och råbiff andra lördagen ombord. Några här älskar råbiff så de blev väldigt glada att jag hade det igen. Till de som inte äter råbiff, vilket är majoriteten gjorde jag "lagad mat". Provade att göra grönsaksröstin jag hade förra söndagen på ett annat sätt och det gick super. Det receptet jag hittade gick inte att steka, de bara fastna. Troligen på grund av äggvitan. Men nu funka det finfint, väl värt att prova dem. Egentligen kanske de inte kan kallas rösti, mer grönsaksbiffar?
 
Mängder för receptet är jag inte helt säker på men tror det borde bli bra. 
 
Grönsaksrösti
 
2 morötter
1 zucchini
1 sötpotatis eller 2 vanliga
8 salladslökar eller 1 purjolök modell mindre
3 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
2 ägg
Salt och svartpeppar
Olja
 
Blanda ihop potatismjöl och ströbröd så inga klumpar syns. Vispa i äggen. Låt svälla medans du fixar det andra. Skala morötter och potatis. Riv på den grova sidan tillsammans med zucchinin. Strimla eller hacka purjolöken/salladslöken. Blanda ihop grönsakerna med äggblandningen och smaksätt med salt och peppar. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut och platta till. Man kan steka dem färdiga på lite lägre temperatur, ca 4 min per sida, eller steka så de får fin färg och sedan in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Mycket goda.
 
 
 
Rostad vitlökssås
4 portioner
 
3 vitlöksklyftor
4 msk smör
1 msk tomatpure
2 tsk socker
2 dl rött matlagningsvin eller rött vin
0.5 tsk timjan
3 dl ox/kalvbuljong ( vatten + fond eller buljongtärning)
salt och svartpeppr
1 msk maizena majsstärkelse
 
Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i hälften av smöret tills den får en gyllene färg, rör då och då. Tillsätt tomatpurén och fräs en stund till. Tillsätt sockret och låt det smälta. Rör ner vin och timjan och låt koka i ca 5 minuter. Häll på buljongen och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Red av såsen med maizena utblandat med lite vatten. Vispa ner resten av smöret innan servering för extra glans.
 
Oxfilén putsa jag och skar bort ändarna som fick bli till råbiffen så jag fick den finaste delen kvar. Bind gärna oxfilén för fin form om det behövs. Jag bara salta och peppra den, brynte i smör och sen in i ugnen på 125 grader tills termometern visade 59 grader. Låten den sedan villa sig färdig ca 10-15 minuter under folie, för att bevara köttsaften. Den behöver tid på sig att sätta sig. Vid 62 grader är den perfekt rosa. Det tog ca 45 minuter på så låg värme i ugnen, men tycker det blir bra. Hade ganska stora bitar också.
 
När man steker kött ska det helst ha legat framme en stund så det inte är kylskåpskallt när man lägger det i pannan.
 
Råbiff är något jag verkligen inte äter. Tycker egentligen inte om något med det. Men finns andra som uppskattar det mycket, speciellt danskarna och min man.

Kommentarer

Postat av: Robex Lundgren

Publicerad 2015-11-08 12:05:19

fint

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela