En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Tjälknöl

Publicerad 2015-11-08 19:43:00 i Allmänt, Kött, Tillbehör,

Första gången jag gjorde tjälknöl. Kändes lite konstigt att ha den inne i ugnen hela natten. Varnade nattvakten att ugnen var på och att köttbiten låg där. När jag kom upp på morgonen var jag lite spänd på om det skulle vara något kvar av den och vilken temperatur. Det såg finfint ut. Tempen var på 67 grader, den skulle till 70. Tre timmar till så var den klar. Det tog väldigt långt tid för de sista tre graderna, men ugnen var bara på 80 grader så de var väl inte så konstigt. Den var inte vacker, det kan jag inte påstå, men jäklar vilket fint kött. Varför har jag aldrig provat detta innan? Prova, prova. Minimalt med arbete, och så gott. Bara smälte i munnen. 
Jag hade en stor bit innanlår av nöt, ca 3-3.5 kg.
 
Detta receptet har jag fått från farmor.
 
Tjälknöl
 
1-1.5 kg nöt eller älg, innanlår eller fransyska
1 ltr vatten
1 dl salt
0.5 dl rosépeppar
1 msk enbär krossade
1 msk grönpepparkorn
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 tsk dillfrön
2 tsk torkad salvia
2 tsk rosmarin
1 msk svartpepparkorn krossade
2 lagerblad
 
Ställ det frusna köttet i ugnen och bli 70 grader. Står väldigt olika i recepten vilken temperatur på ugnen. Jag hade 80 grader, behövde ugnen till att grädda hamburgerbröden till lunch och hade inte en aning om hur lång tid det skulle ta med den stora köttbiten. I receptet står de att det tar ca 10-12 timmar, för mig tog det ca 15 timmar. Hemma skulle jag nog ha tagit 75 grader. Koka ihop lagen några minuter. Lägg köttbiten i en trång bunke eller kastrull och häll på lagen som helst ska täcka hela köttbiten. Låt stå kallt ca 6 timmar. Häll bort. Vill du äta tjälknölen senare kan man linda in den i folie och ha i kylen. 
 
Kryddor till lagen kan man ta lite vad man har. Enbär, svartpeppar, timjan och rosmarin är det viktigaste. Jag hade inte basilika, salvia, dillfrö och grönpepparkorn, så det hoppade jag över.
 
Jag serverade den tunt skivad ihop med potatisgratäng, sås gjord på köttbuljong jag hade i frysen från jag kokat kött, sallad och broccoli. Vinbärsgelé är nog gott till, men jag hade ingen.
 
Ett tips om ni kokar kött och får en god buljong, frys den i lagom stora plastlådor. Perfekt till sås.
 
 
Potatisgratäng
4 portioner
 
1 kg potatis
1 gul lök
1 liten bit purjolök
2 vitlöksklyftor
4 dl grädde
1 dl mjölk
Riven ost
Smör
 
Skala och hacka den gula löken, tvätta och skiva purjolöken. Det går bra med bara gul lök. Hacka vitlöken och blanda ihop lökarna i en bunke. Skala och skiva potatisen tunt. Jag tog på den grövre rivskivan till matberedaren. Nu kan man göra på lite olika sätt.
 
1. Varva potatis, lök, salt och peppar i en smord ugnsfast form. Potatis kräver ganska mycket salt så snåla inte. Blanda mjölken och grädden och häll på. Det ska täcka, gör de inte det så ta lite mer. Gräddmjölken kan kokas upp innan så går det lite snabbare. Ställ in i ugnen på 200 grader. Tiden beror på hur tjock den är. För mig tog det två timmar, och den var ganska tjock. Räkna med 1-1.5 timme. Bättre med för mycket tid, den kan med fördel stå en stund innan den serveras. Jag brukar strö på osten mot slutet. Får den mycket färg, täck med folie. Man kan ta en sked och blanda runt lite lätt och även smaka lite på den för att se om det är lagom med salt, innan man har på osten.
 
2. Detta är egenligen bättre men funkar inte ombord när jag gör så mycket + att det kräver lite mer tid och passning, men man kan smaka av. Använd gärna en kastrull i teflon, det bränns ganska lätt om man inte är flitig att röra. Fräs löken i lite smör, häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Tillsätt potatisen och låt småkoka tills det börjar tjockna. Häll i en smord ugnsfast form och strö på ost. Grädda i ca 30 min eller tills potatisen är mjuk, prov med sticka.
 
 
Idag var det ännu en dag till kaj. Sovmorgon och kort söndag. Hade såklart ägg och bacon till frukost som alla andra söndagar. Har ställt in hörev i ugnen och tänkte prova pulled beef, inte gjort det ombord. Får se hur det blir. Ställde fram den lilla tårtbiten som var kvar samt chokladfondanter som jag hade i frysen till efterrätt. Det är de bästa fondanterna man kan tänka sig. Man kan göra en större sats och ha i frysen, bara grädda när man behöver. Helt perfekt, det receptet ska jag dela med mig av.
 
Till kvällen har jag förberett med smörgåsar. Potatissallad och rostbiffen jag gjorde här om dagen. Även hamburgare som blev kvar från igår. Skriver recept på en enkel potatissallad i ett annat inlägg, detta börjar bli så långt.
 
Nu ska jag kolla på lite mat till nästa vecka sedan kolla på Solsidan och Bron.
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-11-08 20:45:28

fan solsidan skulle man ju kollat på
bra basic food info

Postat av: Maggi

Publicerad 2015-11-08 21:19:52

Har använd benfri kassler, nästa gång blir det fransyska med potatis gratäng

Svar: Okej ska också prova fransyska någongång och jämföra.
Madeleine

Postat av: Staffan Sundqvist

Publicerad 2015-11-09 08:00:49

Om du gör Tjälknöl på nötkött så lägg lite enris i botten på långpannan. Blir lite fin viltsmak på köttet då.

Svar: Åh de var ett bra tips, tack så mycket.
Madeleine

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela