Strassburgare med chokladtryffel
Riktigt spröda kakor där man kan baka själva kakan ena dagen och fylla den andra om tiden inte räcker till. Är du inte jätte förtjust i mörk choklad går det bra att välja en ljusare choklad.
Strassburgare med chokladtryffel
Ca 25 dubbelkakor - jag fick 82 st på dubbelsats, gjorde dem nog lite mindre men tyckte de var bra storlek.
Deg
250g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2 dl (150g) vetemjöl
2 dl (120g) potatismjöl
1 krm salt
Fyllning
150 g mörk choklad - eller någon du gillar
1 dl vispgrädde
0.5 dl mölk, 1.5 eller 3%
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en matberedare eller med elvisp. Det ska bli vitt och fluffigt. Tillsätt potatismjöl, vetemjöl och salt och rör ihop till en jämn deg. Fyll en sprits med degen och spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper. Mina var ca 4 cm i diameter, de flyter ut lite i ugnen. Grädda kakorna i ca 10 minuter. Låt svalna.
Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med grädde och mjölk i en kastull och låt det smälta ihop på svag värme. Låt stelna ca 1 timme i kylen, rör då och då. Tryffeln får inte vara för lös. Spritsa chokladtryffel på undersidan av hälften utav kakorna och kläm ihop med resten. Kakorna är hållbara i 3-4 dagar i rumstemperatur, i kylen håller de lite längre och de går bra att frysa.
