Lax och broccolipaj
Lunchen idag fick bli en lax och broccolipaj. Den var enkel att göra. Jag hade ingen varmrökt lax så tog färsk. Det gick bra det också, bara tänka på att salta lite extra.
Nu står högrev på långkok till middagen och jag ska hålla på med lite beställningar. Vi har haft fint väder här i Montrose idag. Solen har vart framme. Det har regnat de senaste dagarna så det är härligt att se solen igen.
Lax och broccolipaj
100 g smör
2 dl mandelmjöl
1 dl sojamjöl
eller
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 broccolistånd, jag använde frusen som jag hade tinat
300 g varmrökt lax eller färsk
1 burk färskost vitlök och örter, 125 g
3 ägg
2 dl grädde
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Välj den deg som passar dig bäst. Hacka ihop smör och mjöl och tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deeg. Man kan också lägga smör och mjöl i en matberedare med knivar och blanda ihop och sedan tillsätta vatten. Blanda snabbt ihop. Tryck ut i en form med mjölade fingrar. Nagga med en gaffel och ställ kallt, 15 min i frys eller längre tid i kylen.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sänk ugnen till 200 grader. Fördela broccolin i boten. Tärna eller bryt laxen över. Salta och peppra. Klicka färskosten över. Vispa ihop ägg och grädde och häll på. Grädda i ca 30 minuter.
Man kan även ta naturell färskost och istället tillsätta lite örter och vitlök i äggstamningen.
