Jordärtskocksmousse med skaldjur
Idag hade vi svärmor på besök. Provade en förrätt som jag har funderat på till nyår och den var riktigt god. Dessutom enkel och bra att förbereda. Vi gjorde även vildsvinkarre och lingonsuffle med lingonparfait. Lingonsufflen gick inte så bra. Var första gången jag gjorde och åt det. Kan inte alltid gå bra.
Detta var de första jordärtskockorna vi plocka in från trädgården för i år. Väldigt enkelt och tacksamt att odla jordärtskockor. De sprider sig så det kan vara bra att ha dem i en pallkrage.
Jordärtskocksmousse med skaldjur
6 portioner
2 gelatinblad
300 g jordärtskockor
3 dl vispgrädde
1-2 tsk konc hummerfond
0.5 krm cayennepeppar
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Skaldjur
300 g räkor med skal
1 kokt hummer
2-3 msk sweet chilisås
Pressad juice av 1 lime
1/2 tsk färskriven ingefära
50 g wakamealger eller 1 dl grovhackad ruccola
Lägg gelatinbladen i blöt. Skala och koka jordärtskockorna i ca 10 min eller tills de är mjuka. Häll av vattnet. Tillsätt 1 dl grädde, hummerfond och cayennepeppar. Låt koka upp. Ta från värmen och mixa slät. Jag passerade det genom en sil för en extra slät puré. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma purén. Låt stå och svalna i ca 20 min. Vispa resten av grädden ganska fast. Blanda försiktigt ner grädden i jordärtskockspuren och smaka av med salt och peppar. Fördela i 6 glas. Täck med plast och låt stå i kylen minst 3 timmar.
Vi använde bara räkor, 400 g till 3 portioner. Hittade inte wakamealger så det hoppade vi över, vi är inte så förtjusta i ruccola. Vi skalade räkorna och blandade ihop med dressingen. Det går bra att göra det någon timme innan servering.
Använder du hummer så skär ner den i mindre bitar och blanda ihop med de skalade räkorna och dressingen. Algerna eller rucolan blandas ner strax innan servering. Toppa moussen med skaldjuren strax Innan servering.
