Havets Wallenbergare
Det var länge sen jag hade denna rätt, konstigt nog. Den är egentligen enkel och riktigt god. Tycker ofta smeten blir lös när man gör Wallenbergare, både med fisk och kalv. Så man ska vara försiktig med grädden. I detta receptet har jag dragit ner på mängden grädde. Man kan blanda olika fiskar om man vill eller endast köra på vit fisk.
Havets Wallenbergare
4 portioner
400 g fisk, tex lax, torsk, kolja, sej
1.5-2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
Smör
Ströbröd
Lägg fisken i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät smet. Jag tycker det är gott om det är lite bitar kvar. Verkar smeten lite för fast, tillsätt lite mer grädde. Den ska vara så den precis går att hantera.Provstek en liten bit och smaka av med salt och peppar. Forma biffar med blöta händer och vänd i ströbröd. Stek i smör på medelvärme tills de har fått fin färg och är genomstekta.
Servera med till exempel potatismos, ärtor och skirat smör. Eller varför inte prova denna såsen? Den hade jag idag. Fick receptet från en som Andreas var hos mycket när han var liten.
Gräddig smörsås
4 portioner
1.5 dl grädde
150 g smör
1 msk pressad citron
Salt och peppar
Reducera/koka ner grädden tills hälften återstår. Ta bort kastrullen från plattan och vispa kraftigt medans du klickar ner smöret. Ska bli en tjock sås. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Såsen passar även att smaksättas med tex dill, persilja eller pepparrot. Värm försiktigt upp såsen vid servering.
