God vitvinssås
I fredags hade jag ungsstekt torsk med vitvinssås. Den här vitvinssåsen är riktigt god tycker jag. Receptet kommer från recept.nu. Det blir godast med en riktig buljong, men funkar förstås med vatten + fond eller buljongtärning också.
Torskfileerna la jag i en ugnssäker smord form. Vik tunna bitar. Salta och peppra. Klicka på lite smör och pressa ev på lite citron. Sätt in i ugnen på 150 grader tills fisken har en temperatur på ca 56 grader Eller lätt faller i sär. Räkna med ungefär 20 minuter Beroende på tjockleken.
Vitvinssås
6-10 portioner
1 liter fiskbuljong
1 flaska vitt vin
0,5 l grädde
10 st färska champinjoner
1 st gul lök
100 gram smör
1 msk vetemjöl
2 knippen persiljekvistar - kan uteslutas
1 st citron
salt och vitpeppar
Hacka persiljan. Skär champinjonerna och den gula löken fint Och fräs i lite matfett i en rymlig kastrull. Slå på vinet och buljongen och tillsätt persiljan, pepparkornen och kryddorna. Koka i ca 20 minuter och skumma ev under tiden. När buljongen reducerat till hälften ska grädden hällas i. Koka vidare tills såsen tjocknar. Tar det för lång tid kan man reda av såsen med lite mjöl utblandat med vatten som man vispar i, låt koka någon minut. Smaka av med salt, peppar och ev en skvätt citron. Klicka i resten av smöret. Sila såsen. Slutresultatet ska vara en lagom tjock och len sås.