Salta ostkex och hängd skagenröra
Dessa har jag tänkt göra, och han en skagenröra på till bubblet innan maten imorgon kväll. Hittade ett recept där gräddfilen skulle "hänga" över natten för att bli extra tjock och syrlig, passar ju perfekt. Aldrig provat men hoppas det blir bra.
Salta ostkex
5 dl västerbottenost eller annan smakrik, grovt riven.
100 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl vallmofrö
Knåda ihop alla ingredienserna utom vallmofröna till en deg. Forma till två rullar, cirka 4 centimeter i diameter. Häll ut vallmofrö på en ren skärbräda och rulla degrullarna så att det blir frön runt om. Rulla in dem i plastfolie och låt ligga i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skär degrullarna i ca 1/2 centimeter tjocka skivor, eller den tjocklek du önska som läggs på plåtar med bakplåtspapper. De behåller sin form i ugnen. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 min, tills kakorna börjar få färg. Passa dem noga på slutet så att osten inte blir bränd.
Hängd skagenröra
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs, ev mindre.
200 g väl avrunna räkor eller skalade färska.
2 msk röd stenbitsrom
Dill, salt, peppar
Eventuell extra smaksättning kan vara en knivsudd senap, pressad citron eller riven färsk pepparrot.
Fodra en sil med hushållspapper och häng den över en bunke. Slå upp gräddfilen i silen och ställ alltsammans med plastfolie över i kylen över natten (minst 6-8 h). Nästa dag har du en tjock avrunnen gräddfil som passar perfekt som bas till både kalla såser och röror. Blanda gräddfilen med majonnäs och finhackade räkor, stenbitsrom och finhackad dill.
Smaka av med salt och peppar.
Låt smeten stå kall till servering.