Potatis till nyår
Tycker det är lite svårt med vad man ska ha till nyår. Känner att jag vill ha något som inte är så vanligt. Hittade just recept på potatisbakelse, tror de får bli det.
Bakad potatis
4 port
4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle)
8- 10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost ( valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost
8- 10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost ( valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost
Ev smaksättning, timjan eller annat.
Grovriv den kokta potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Hit går att förbereda. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost. Gratinera i ugn på 220 grader tills de fått fin färg och är frasiga.
Man kan även göra ett mos på potatis och jordärtskocka med västerbottenost som man sedan lägger på smördeg. Tänk på att det man lägger på smördegen ska ha svalnat, annars går det inte att arbeta med smördegen.
Fransk potatiskaka - Pommes Anna
800 g potatis
Smör
Salt
Peppar
Ev lök, vitlök, örter
Klä en form med bakplåtspapper, gärna en med löstagbar kant. Skala och riv potatisen mycket tunt, gärna på mandolin eller i matberedare.Fördela lite av potatisen i botten, salta, lite peppar och ev fräst lök, vitlök, ost eller någon ört för smaksättning. Hyvla över lite smör med en osthyvel. Fortsätt så tills du fått önskad höjd. När jag sedan gräddar den klipper jag till bakplåtspapper och lägger uppe på och sedan en tyngd, tex en kastrull på potatisen så den blir mer ihop pressad. Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort tyngden och pakplåtspappret mot slutet och höj till 220 grader för att få fin färg. I recepten brukar det stå ca 60 min, men jag har för mig att det tog längre tid. Denna kan ni göra tidigare på dagen för att sedan värma på.