En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Fläskfilégratäng med gorgonzola

Publicerad 2015-12-21 09:57:59 i Allmänt, Kött,

Tänkte jätte snabbt dela med mig av en rätt jag hade i fredags. Inte svårt att göra och går bra att förbereda om man vill det.

Måtten finns i mitt huvud, svårt att skriva ner.

Fläskfilé
Salt 
Peppar

3 msk smör
3 msk mjöl
Steksky
Gädde
Kalvfond
Soya
Grogonzola eller liknande

Potatismos/duchesse

Putsa och skiva köttet. Salta och peppra. Stek nästan klart i en panna med smör. Vispa ur pannan med lite vatten. Smält smöret och rör i mjölet. Ta bort från värmen. Häll i stekskyn under vispning. Häll i grädde så såsen blir lagom tjock. Tillsätt lite kalvfond och en skvätt soya. Låt koka upp, glöm inte att röra. Låt den småputtra i minst 5 minuter. Smaka av tills du blir nöjd. Smula ner osten och rör tills den smält, nu får såsen inte koka. Hur mycket ost beror på hur mycket smak av den du vill ha.

Spritsa ut potatismoset/duchessen i en form. Lägg köttet i mitten och häll på såsen. Gratinera i ugnen på ca 225 grader tills den fått fin färg. Är rätten förbered, dvs kall, kan du sätta in den på 200 grader.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela