En sjökocks tankar

Vardagsmat, jobb och trädgårdsdrömmar

Bakad chokladkräm med kolanötter

Publicerad 2015-12-28 07:30:00 i Dessert,

Trodde att jag hade delat med mig av denna dessert. Gjorde den när brosan och hans tjej var på besök. Denna kommer jag ha till nyår. Men försöka mig på tranbärsmousse då jag fick tranbär istället för lingon. Gör man moussen i en bunke kan man med hjälp av två skedar som man doppat i vatten forma moussen lite. Man kan ta lite mindre gelatin för att få den lite lösare. Man kan servera med det man själv gillar bäst. Den går bra att förbereda också.
 
Bakad chokladkräm
4-5 port
 
1,5 dl grädde
200 g mörk choklad
150 g färskost
1 st ägg
 
Koka upp grädden, bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden tills den smält. Ta av från värmen. Rör ner färskosten. Rör ner ägget. Fördela smeten i 4-5 ugnsfasta portionsformar. Baka i ugn, 80 grader, cirka 25 minuter tills puddingen stelnat något. Ta ut och låt svalna.
 
Vad du vill ha till är sedan en smaksak. Jag hade lingonmousse och kolanötter. Glass, grädde eller någon frukt/bär funkar också bra. Kanske rostade nötter eller ett flarn så det blir lite knaprigt till. Eller varför inte glass och kolanötter?
 
Kolanötter
 
0.5 dl strösocker
0.25 dl ljus sirap
2 dl grädde
1 tsk smör
75 g  nötter
 
Blanda ihop socker, sirap och grädde i en kastrull och koka på medelvärme tills det tjocknar. Rör då och då. Rör i smöret. Rör i nötterna, antingen hela eller grovt hackade. De kan med fördel rostas i ugnen innan (hasselnötter). Lägg de då på en plåt och rosta i ca 10 min på 200 grader eller tills skalet lossnar. Rör om någon gång. Lägg nötterna i en handduk och gnugga tills skalet lossnar.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Madeleine

Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela