Chokladmazarinpaj med Saltlakritskola
Lakritspulver kan uteslutas om man inte gillar det. Finns att köpa på Ica bland annat.
Första gången jag stötte på denna underbart goda paj var när jag och Andreas var och hälsade på en arbetskamrat. Hans fru hade bakat den och vi blev helt frälsta.
Receptet kommer från årstidsboden.bloggspot.se
Chokladmazarinpaj med Saltlakritskola
Botten
100 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 äggula
1 1/2 msk vatten
Fyllning
200 g mandelmassa
50 g mjukt smör
2 msk kakao
2 ägg
(2 tsk lakritspulver)
Saltlakritskola
150 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
(1 msk lakritspulver)
1 nypa salt
I receptet står att man kan tillsätta några droppar svart karamellfärg för att mer lakritsliknande utseende
Lägg alla ingredienser till botten i en matberedare och mixa ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant med ett bakplåtspapper i botten. Tryck upp ordentligt på kanterna. Nagga med en gaffel. Ställ i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen till en slät smet. Bred ut i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i ca 15-17 min.
Blanda ihop ingredienserna till kolan i en kastrull och koka ihop i så det tjocknar, ca 10 min. Rör då och då så det inte bränns. Kokas det för länge blir kolan hård. Låt stelna i kylen. Njut ihop med vaniljglass, lättvispad eller bara som den är.