Lingonsuffle med lingonparfait och kolasås
Igår när svärmer var på middag hos oss gjorde jag denna efterrätten. Sufflén gick inte så bra men de andra blev gott. Får nog öva lite på suffle. Vi plockade nästan 10 liter lingon i höstas så man får passa på att njuta av dem nu.
Lingonsuffle
Smör
0.5+1+2 msk strösocker
0.5 dl vispgrädde
0.5 msk maizena majsstärkelse
3 st äggvitor
225 g lingon
cocotteformar som rymmer ca 1.5 dl
Smörj och sockra portionsformarna noggrant. Passera nästan alla lingon (spara några till garnering) genom en finmaskig sil till en puré. Koka upp lingonpuré, 1 msk socker, grädde och majsstärkelse under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna. Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitorna och citronsaften pösigt. Vispa ner 2 msk socker lite i taget. Vänd ner lingonkrämen och fyll formarna med smeten. Stryk dem platta med en kniv och se till att kanterna är rena så att sufflén kan resa sig. Ställ suffléerna på en plåt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Pudra över florsocker och servera suffléerna direkt. Det ska också gå bra att förbereda dem en stund innan och låta dem stå i kylen tills det är dax att grädda.
Kolasås
0.5 dl socker
1.5 dl grädde
1 dl mjölk
0.5 dl ljus Sirap
25 g smör
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka tills såsen tjocknar Ca 10-15 minuter.
Lingonparfait
2,5 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1 dl florsocker
1 dl vatten
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
Ev färska lingon till garnering
1 dl florsocker
1 dl vatten
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
Ev färska lingon till garnering
Blanda florsocker, äggulor och vatten och sjud till kräm på svag värme under vispning.
Vänd sen ned de rårörda lingonen eller sylten.
Vispa grädden hårt och vänd ned i krämen. Slå smeten i form och frys den i ett par timmar.
Vänd sen ned de rårörda lingonen eller sylten.
Vispa grädden hårt och vänd ned i krämen. Slå smeten i form och frys den i ett par timmar.
Jag använde en springform på 20 cm som jag klädde med plast. Garnera ev med lingon.